Ufók után kutat Jodie Foster

Létrehozás: 2011. augusztus 15., 10:00 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 15., 10:01

Magas összeget adományozott az UFO-kutatás elősegítésére Jodie Foster, a híres hollywoodi színésznő. Forrás: mindennapi.hu, CSMonitor

Jodie Foster, aki a Kapcsolat című 1997-es sci-fi filmben Ellie Arrowayt, a SETI Intézet tudósát alakította, most egy jelentős összeget adományozott a valódi SETI-nek (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) egy olyan projekt felélesztésére, amely a földönkívüliek létét kutatja. Az intézet pénzhiány miatt állította le az Allen Telescope Array (ATA) rádióteleszkópot, amelynek célja a világűrből érkező idegen jelek észlelése.

Arroway nyomában

A színésznő 200 ezer dollárt, azaz 46 millió forintot adományozott az intézetnek, belépve így azon hírességek táborába akik szívügyüknek tekintik az idegenekkel való kapcsolatfelvételt, és akik szintén támogatták a gazdasági válság miatt befagyasztott projektet. Az utaláson szereplő közleményben Foster azt írta, hogy az ATA jó dolog, és továbbra is keresni kell a földönkívüli intelligánciára utaló jeleket valamint a sci-fibe illő rádióteleszkóp tudománnyá válhat, de csak akkor, ha folyamatosan pásztázza a világűrt.

A SETI 50 millió dolláros teleszkóprendszerének ez évi működtetéséhez szükséges pénz már összegyűlt. Az intézet tulajdonában levő ATA 42 darab, hat méter széles rádióállomásból áll. A földönkívüli jelek vételére specializálódott Hat Creek Radio Observatory Észak-Kaliforniában található, a készülékek együttesen veszik a kozmosz jeleit. A teleszkópot egyébként Paul Allen Microsoft társalapítóról nevezték el, aki elsőként támogatta a földönkívüli intelligencia kutatására szakosodott központ építését.

Seth Shostak, a SETI vezető csillagásza szerint fontos, hogy az ATA-t a hét minden napján, 24 órában tudják használni a kutatók. Hozzátette: erőt ad nekik az a tény is, hogy sok ember szeretné, ha más civilizációt találnának a világűrben és ennek érdekében hajlandók invesztálni egy esetlegesen sikertelen projektbe is. A műszer 2007-ben kezdett el működni, de pénzhiányra hivatkozva a SETI idén kénytelen volt leállítani a kutatást.

Az adományozók között találjuk még Larry Niven sci-fi írót is, és az Apollo 8 űrhajósát, Bill Anderst is, aki szerint nagyon felelőtlen lenne az emberi faj, ha nem keresne bizonyítékot a földönkívüli intelligenciára.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben