Schneider: A szegények mellett az egyháznak politizálnia kell és hangosan kell szólnia érdekükben

Létrehozás: 2011. november 24., 12:24 Legutolsó módosítás: 2011. november 24., 12:34

Berlin – Nikolaus Schneider a Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a keresztény egyházaknak a szegények mellett politizálnia kell és hangosan kell szólnia érdekükben. Forrás: ekd.de, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az elöljáró feleségével, Annével adventi könyvbemutatón jelent meg hétfőn este Berlinben. Közösen adták ki a Reménység hideg éjjeleken című könyvüket, amelyben teológiai vitabeszélgetésekben arról szólnak, mit jelent a karácsony a hátrányos helyzetűek és a sorssújtotta emberek számára. Arról is írnak, hogy hogyan töltik a karácsonyt azóta, hogy fiatalabbik lányuk 2005-ben leukémiában elhunyt.

A rajnai elöljáró megszólalásában óva intett attól, hogy a bibliai szövegeket radikálisan értelmezzük és fegyverként használjuk a politikai küzdelemben. Ő maga is ismeri azt az elragadó hangulatot, amikor olyan helyeket olvas a Bibliában, ahol az igazságtalanságra utalnak a szerzők. A verbális radikalizmus azonban Schneider szerint elhatárolódást eredményez és kevés segítséget nyújt. Igazságos struktúrákat kell kifejleszteni, amelyek gazdagok és szegények számára egyaránt jogokat biztosítanak.

A keresztény felelősség nem csak a levesfőzéskor, hanem a szociális politikában is fontos – hangsúlyozta a CDU főtitkára, Hermann Gröhe.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben