Rüdiger Lux teológus kapta az ökumenikus prédikációs díjat

Létrehozás: 2011. november 21., 15:14 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 15:19

A lipcsei teológus professzor, Rüdiger Lux kapta meg idén a 2011-es ökumenikus prédikációs díjat, amelyet mindig a legjobb prédikációnak adnak. Az evangélikus lelkész a Miatyánkról szóló prédikációért kapta a kitüntetést, amelyet 2010. október 3-án mondott el a lipcsei Nikolai-templomban. Forrás: epd, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az életmű kategóriában a kitüntetést a lengyel Opole érseke, Alfons Nossol kapta. A münsteri teológus Jürgen Werbick laudációjában méltatta az érseket, aki véleménye szerint hídépítő szerepet játszott és szenvedélyesen munkálkodott a népek és felekezetek közötti megbékélésen.

Lux 1947-ben Jénában született és Lipcsében Ószövetséget oktat, valamint 2009 óta ő ott az első egyetemi lelkész. A Német Egység Napján elhangzott prédikációjában három fiktív levélrészlet is elhangzott, amelyek a jövőért való kéréseket tartalmazták.

Az első levelet egy apa írta az orosz fogságból 1945-ben egyéves kislányának. A másodikat a már felnőtt lány a berlini Fal leomlása után írta nyugaton élő fiának, és az utolsót pedig ez a fiú írja a még meg nem született kislányának, 2010-ben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben