Nem lehet a segédlelkésznőből lelkész, mert muszlimmal házasodott össze

Létrehozás: 2011. november 21., 14:09 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 14:10

A Württembergi Evangélikus Tartományi Egyház döntése értelmében nem teljesíthet tovább lelkészi szolgálatot az a segédlelkésznő, aki muszlim férfival házasodott össze. Bár a döntést kritizálták, az egyház ragaszkodik hozzá. Forrás: epd, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

„A lelkészi szolgálat teljes embert követelő munka, amelyet a lelkészlakásban uralkodó alapvető vallási differenciák okozta feszültségek károsíthatnak és tönkre tehetnek, amelynek aztán a gyülekezet szenvedné el a következményeit” – mondta az egyház szóvivője, Oliver Hoesch az epd-nek. Mivel a vikariátus a lelkészi szolgálatot célozza meg és az ordinációt tűzi ki célul, ezért egy nem kereszténnyel házas személy esetében a jogi követelmények nem adottak ehhez.

A sajtóhírek szerint a Crailsheim Egyházmegyében dolgozó segédlelkésznő augusztusban örök hűséget fogadott egy bangladesi származású muszlim férfinek. Az egyházvezetés erre úgy reagált, hogy december 31-i hatállyal szolgálatából elbocsátja az asszonyt. A segédlelkészek egyesülete azonban óva intette döntésétől az egyházvezetést, s azt követelték, hogy szenteljék fel a segédlelkésznőt, hogy az egy másik egyházmegyébe kérhesse áthelyezését, hogy ott folytathassa munkáját.

A württembergi egyházkerületben tevékenykedő iszlám-referens nem jó jelnek nevezte ezt az állaásfoglalást, hiszen számos pozitív eredményt értek el az iszlámmal való párbeszéd terén és egy ilyen lépés berekesztheti a folyamatot. A kísérés és a támogatás lenne a különböző valláshoz tartozók esetében véleményük szerint a megfelelő döntés.

Hoesch szóvivő azonban utalt arra, hogy a württembergi egyházjog szerint a lelkészek vagy lelkésznők házastársainak alapvetően protestánsaknak kell lenniük, mert szükséges az, hogy a lelkészt illetve lelkésznőt a házastársa a szolgálatban aktívan támogassa.

Azok az eljárások, amikor kivételt tette ez alól bebizonyították, hogy a lelkészek életét megkeserítette a különböző vallású partnerrel való együttélés.

A segédlelkésznő fellebezést nyújtott be a döntés ellen, ez azonban nem lassítja a folyamatot, hiszen azonnali hatállyal már elbocsátották hivatalából.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben