Ismét látogatható Szent Ferenc erdeje

Létrehozás: 2011. november 23., 09:53 Legutolsó módosítás: 2011. november 23., 16:07

Róma – Újjászületett Assisiben az az erdő, ahol a 13. században Szent Ferenc sétált és imádkozott. Hatvanöt hektárnyi zöldterületet állítottak helyre magánszponzorok és önkéntesek segítségével. Forrás: MTI

Megnyílt az assisi bazilika emberemlékezet óta zárva levő ajtaja. Innen lehet belépni a templomot övező nyolcszáz éves szent erdőbe adta hírül az olasz sajtó az utoljára Szent Ferenc korában virágzó erdő helyreállítását.
Precedens nélküli műemlékvédelmi beavatkozást hajtott végre az olasz környezetvédelmi alap (FAI): most nem épületnek vagy műtárgynak, hanem természeti övezetnek adta vissza eredeti szépségét.     
A részben a ferences rend, részben az Intesa San Paolo bankcsoport tulajdonában levő erdőből harminc tonna hulladékot távolítottak el, közötte háromszázhatvankét darab autógumit. Kétszáz új olajfát ültettek el, több mint három kilométer ösvényt tettek ismét járhatóvá. Ezenkívül restaurálták az erdő területén található, szintén ezerkétszázban épített Szent Kereszt bencés kolostort, egy 14. századi tornyot és egy malmot is.
Az erdőben helyet kapott Michelangelo Pistoletto, az úgynevezett szegény művészet olasz mesterének alkotása: Pistoletto három egymás melletti kört szántott fel és ültetett be olajfákkal, közepén egy tizenkét méter magas óramutatóval.
A helyreállításhoz szükséges hárommillió eurós finanszírozást az Intesa San Paolo és más olasz nagyvállalatok biztosították, a munkát a FAI háromszáz tagja végezte hatezer igyenes munkaórával.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben