EP-delegáció tárgyalt Libanonban a közel-keleti keresztények helyzetéről

Létrehozás: 2011. november 22., 13:46 Legutolsó módosítás: 2011. november 22., 14:22

Brüsszel – A közel-keleti keresztények helyzetéről folytatott megbeszéléseket Libanonban az Európai Parlament (EP) delegációja – közölte hétfőn Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő, aki a testület oktatási és kulturális bizottságának tagjaként vett részt egy hét végén tartott konferencián a Bejrúttól északra fekvő Kaslik városában, a Szent József maronita keresztény egyetemen. Forrás: MTI

Bár az egyház és az állam szétválasztása a Közel-Keleten is érvényesül, jól látható, hogy sok esetben a hatalmi befolyással rendelkező csoportok radikális vallási irányzatokat képviselnek, ami törékennyé teszi a térség biztonságát állapította meg közleményében a képviselő, majd leszögezte: „Minden felelősségteljes politikusnak és szervezetnek azon kell dolgoznia, hogy a vallások közötti párbeszéd ne üres szólam, hanem tartalmas és eredményes folyamat legyen.”
Bagó Zoltán szerint a látogatásnak kiváltképp időszerűséget adott a térségen végigsöprő „arab tavasz”, illetve annak a keresztény felekezetekre gyakorolt hatása.
Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány együttműködve más nemzetközi szervezetekkel nagy hangsúlyt helyez a nemzetközi keresztény egyházi kapcsolatok ápolására. Ennek jegyében idén június 2-án Gödöllőn rendeztek konferenciát Elfogadás, tolerancia, vallási sokszínűség címmel, augusztus 20-án pedig III. Senudát, az egyiptomi kopt egyház vezetőjét fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Budapesten. E hónap 1011-én az Európai Parlament néppárti frakciója szervezett magas szintű egyházügyi konferenciát Esztergomban, a múlt héten pedig Semjén Zsoltot fogadta I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka Isztambulban.
A libanoni rendezvényen politikusok, katonai és rendészeti vezetők, továbbá magas rangú vallási személyiségek mellett részt vett Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnök is. Előadó volt Béchara Boutros Rai bíboros, a maroniták antiochiai pátriárkája is, aki a magyar EP-képviselő szerint hamarosan látogatást tesz Magyarországon.
Bagó Zoltán, mint arról beszámolt, a konferencián hangsúlyozta: a Közel-Keleten, amely számos vallás bölcsője és otthona, ám ahol feszült a politikai és a biztonsági helyzet, elengedhetetlen az emberek vallási, illetve kulturális identitásának megőrzése és tiszteletben tartása.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben