Csak pénzért temetett volna egy román pap

Létrehozás: 2011. november 15., 10:15 Legutolsó módosítás: 2011. november 18., 12:08

Az egyházi szabályzat szerint a szegényeknek ingyen jár a temetés, egy Bukarest melletti pap azt mondta: neki sem csinál senki semmit ingyen. Forrás: Duna TV, Híradó

Csak pénzért temette volna el egy szegény család hozzátartozóját egy ortodox pap Bukarest mellett. A teljes temetkezési ceremónia valóban pénzbe mégpedig sokba kerül, de az egyházi szabályzat szerint a szegényeknek ingyen jár. Az ortodox egyház vizsgálatot indított az ügyben – számolt be az Duna TV Híradója.

Mihai Enache a főváros melletti Voluntari kisváros papja, ő az, aki csak pénzért temetett volna. A hívek bejelentése után az egyik román kereskedelmi televízió rejtett kamerás felvételei buktatták le.
„Nem segíthetek senkinek, nekem sem csinál senki semmit ingyen” – mondta a felvételen pap.

Az elhunytnak végül egy szomszédos parókia lelkipásztora megadta ugyan a végtisztességet, de az eset felháborította az embereket. A kisváros lakói tiltakoznak, és azt állítják, valójában minden egyházi szolgáltatásért fizetniük kell.

 

A Román Ortodox Egyház állítólag egy éve fix tarifákat határozott meg a különböző szertartásokra. Egy keresztelő mintegy 35 ezer forintnyi összegbe kerül, de egy esketésért akár ezer lejt, azaz 75 ezer forintot is elkérhetnek. A legdrágább a temetés. Egy díszesebb szertartás – akár koporsóval, kellékekkel együtt – 380 ezer forintba, azaz 5 ezer lejbe is kerülhet.

A Híradó úgy tudja, a bevételek jelentős részét a bukaresti, 120 méter magas óriáskatedrális építkezésére fordítja az ortodox egyház. Constantin Stoica szóvivő azt mondja: nincsenek kötelező tarifáik, csak javasolt díjazás. A szertartásokból befolyó pénz pedig adomány, amiről egyébként számlát is kell adniuk.

A szóban forgó eset egyedi és nagyon sajnálatos, azon a parókián a nehéz szociális helyzetben lévő családoknak ingyen is járnak a szertartások ismerte el ugyanakkor a szóvivő.

Constantin Stoica hozzátette, az egyház belső vizsgálatot rendelt el, ezután derül ki, milyen büntetés vár a szabályszegő papra.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben