Colbert és a jezsuita: élő hitvita a showbizniszben!

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2011. augusztus 22., 08:52 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 22., 08:53

Többek között Isten népszerűségi indexéről és a vacak dolgok iránti háláról vitatkozott élőben az amerikai showman, Stephen Colbert James Martin jezsuita atyával. Izgalmas adok-kapok a média világából. Forrás: mindennapi.hu

Ha Isten teljesítményéről akarunk beszélni, adódik egy kínos kérdés: mi Isten munkaköre? – indítja stúdiójában a beszélgetést Stephen Colbert humorista, aki Magyarországon arról ismert, hogy kis híján a Megyeri híd névadója lett. Vendége James Martin SJ jezsuita atya, a Huffington Post bloggere, könyvének címe: The Jesuit Guide to (Almost) Everything (Jezsuita útmutató (majdnem) mindenre). A szerzetes szerint nem ítélhetjük meg Istent, akinek a „munkaköre” a világegyetem fenntartása.

Stephen Colbert sajátos élcelődő stílusában vezeti a beszélgetést a legalapvetőbb kérdésekig, már ami négy percbe belefér. A baloldali showmanről kiderül: gyakorló keresztény (a Wikipédia szerint egy katolikus közösségben vasárnapiskolai tanár), a jezsuita bloggerről pedig az, hogy mindenre ő sem tudhatja a választ.

Részlet a beszélgetésből:

Colbert: Miért nem ítélhetjük meg Istent? Adott nekünk kritikai képességet, plusz nagyon elégedetlennek teremtett minket. Miért nem ülhetnénk meg fordítva ezt a lovat, mondván, tartsunk egy kis minőség-ellenőrzést, mi lenne, ha most mi adnánk egy kis visszajelzést, hátha Isten is megváltoztatja a viselkedését.

Martin: Azt gondolom, megpróbálhatjuk megérteni a világegyetemet és Isten útjait, de végső soron mindez titokzatos: éhség, árvíz, természeti katasztrófák, ezek a kérdések már sok teológust és szentet zavarba hoztak. Arra, hogy miért engedi meg ezeket Isten, valószínűleg életünk végéig nem tudunk választ adni, de utána találkozunk Vele, és remélhetőleg feltehetjük majd neki a kérdéseinket.

C: Szerinted miért olyan alacsony most Isten támogatottsága? Nem éppen az olyan fickók miatt, mint például te? Nem az van, hogy ti − mint Isten PR-csapata − egy kicsit elbaltáztátok a dolgot?

M: Amikor az emberek Isten teljesítményét értékelik, szerintem általában arra gondolnak, hogy mi zajlik az ő saját életükben.

C: Így van. Én nem vagyok mindig boldog. A dolgok nem klappolnak tökéletesen, éppen ebben a pillanatban sem.

M: Azt mondanám, ha keresztény vagy, mint ahogyan tudom, hogy az vagy, akkor Jézusra tekintesz, és látod: neki sem klappolt mindig minden.

C: Ő tudta, hogy végül minden jóra fordul.

M: Ahogyan mi is tudjuk, hogy a túlvilágon jóra fordulnak a dolgok.

C: Honnan tudhatnám ezt?

M: Ha megbízol abban, amit Jézus mondott. Azt is el szoktam mondani az embereknek, hogy Isten soha nem pusztítana el egy kapcsolatot, amit Ő hozott létre.

C: Tudunk-e bármit tenni azért, hogy Isten népszerűségi indexe egy kicsit felfele mozduljon?

M: Azt szoktam mondani az embereknek, hogy legyenek egy kicsit hálásabbak.

C: De mi van akkor, ha éppen minden úgy általában sz*r? Hálásnak kell lennem a sz*r dolgokért is?

M: Az Istennel folytatott kapcsolat része, hogy a sz*r dolgokkal kapcsolatban is őszinték vagyunk, (…) de a jó dolgokkal kapcsolatban is őszintének kell lennünk. Gyakran csak azért megyünk Istenhez, hogy panaszkodjunk, nem pedig ünnepelni vagy éppen dicsérni Őt.

C: Például azért a tényért, hogy létezem.

M: Például.

A teljes beszélgetés videója itt megtekinthető.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben