Apatinban avatták föl a Délvidék első Szent István-szobrát

Létrehozás: 2011. augusztus 15., 10:29 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 15., 10:30

Apatin – Felavatták a Délvidék első Szent István-szobrát Apatinban vasárnap, a nyugat-bácskai város alapításának ezredik évfordulója alkalmából. Forrás: MTI

Apatinban avatták föl a Délvidék első Szent István-szobrát

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Varga Attila fiatal gödöllői kőfaragóművész alkotását, a település központjában, a katolikus templom mellett állították föl.
A városalapító Szent István király szobrának felavatása egy újabb fejezete az egymást elfogadó, sokszínűségét megtartó, mégis egységes Európa építésének – mondta avatóbeszédében Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere.
„Nehéz kiemelni egyetlen elemet a település ezeréves történelméből, egy nagyszerű eredményt azonban hangsúlyozni kell, a város fennmaradt, él és virul, emlékezik és jövőt épít, s a jövő építését az itt élők együtt, közösen gondolják” – fogalmazott a politikus.
Miodrag Bakity, Apatin alpolgármestere elmondta, a város – ahol ma tizennégy nemzetiség él együtt – Szent Istvánnak köszönheti a létét, és azt is, hogy egykor templom épült a Duna-parton. A politikus hangsúlyozta, a város magyarsága hidat jelent Magyarország felé.
Schmitt Pál köztársasági elnök levélben köszöntötte az ünneplőket. Az államfő üzenetében Szent István fiához, Imre herceghez intézett intelmeit idézte föl: „Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak.” Úgy tűnik, Apatin népe tiszta és nyílt szívvel megértette István intelmét, hiszen már írott történelmünk előtt is számos népnek adott menedéket ez a település, s a ma itt élő kisebbségek – a szlovák, a magyar, a román, a horvát, a német – megtalálta és megtalálja helyét ebben városban – fogalmazott levelében a köztársasági elnök.
A szobrot, amelynek a talapzatán Szent István neve és a város alapításának millenniumát jelképező 1011-2011-es dátum olvasható Gémesi György és Miodrag Bakity leplezték le, s Bumford Vilmos bácskertesi katolikus plébános, valamint Dolinszky Árpád evangélikus püspök áldotta meg.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben