A vallásos nőket kevésbé sújtja a depresszió

Létrehozás: 2011. november 15., 09:48 Legutolsó módosítás: 2011. november 18., 12:04

A vallási szolgáltatásokat rendszeresen igénybe vevő középkorú és idős nők optimistábbnak és kevésbé depressziósnak érzik magukat, mint az egyházi programokat kerülő kortársaik – állapították meg csütörtökön közzétett tanulmányukban amerikai kutatók. Forrás: MTI

A felmérésben mintegy 93 ezer 50 és 79 év közötti nő válaszolt életmódjával kapcsolatos kérdésekre a Női Egészség Kezdeményezés (Women's Health Initiative) keretein belül, amely 1991-ben indult az Egyesült Államokban. 

Az első kikérdezés idején a nők 34 százaléka válaszolta azt, hogy a megelőző hónapban nem vett részt vallási szolgáltatásokban, 21 százalékuk heti egy alkalomnál ritkábban, 30 százalékuk hetente egyszer, 14 százalékuk pedig hetente egynél többször tette ezt. Optimizmusuk és depresszióra való hajlamosságuk szintjét a résztvevők saját maguk ítélték meg a kérdésekre adott feleleteikben. 

A felmérés eredménye szerint azok, akik hetente egynél többször vettek igénybe vallási szolgáltatást, 56 százalékkal, akik pedig hetente egyszer, azok 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak optimisták azokhoz képest, akik egyáltalán nem vettek igénybe ilyen szolgáltatást. 

Eliezer Schnall, a New York-i Yeshiva Egyetem klinikai pszichológusa úgy véli, az eredmények hátterében az áll, hogy az aktív vallásgyakorlás közösségi élettel jár együtt. A vallásgyakorlás általánosságban bátoríthatja „a pozitív világszemléletet, magában foglal megnyugtató szertartásokat, valamint más pszichológiai és társadalmi előnyei is vannak” – állapították meg a jelentés szerzői. A tanulmányt a Journal of Religion and Health című folyóiratban tették közzé.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben