A román kormányfő elé tárta az RMDSZ a nyárádszeredai telekvita ügyét

Létrehozás: 2011. november 24., 08:26 Legutolsó módosítás: 2011. november 24., 11:23

Bukarest – Emil Boc román miniszterelnök elé tárták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői a nyárádszeredai telekvitáról szóló ügyet, amely nyomán Maros megye prefektusa beperelte a település magyar nemzetiségű önkormányzati képviselőit, és jelentős kártérítést követel tőlük – adta hírül az Erdélyi Magyar Televízió (ETV). Forrás: MTI

A zömében magyarok lakta Nyárádszeredában az ortodox egyház szeretne a város parkosított főterén templomot építeni, amivel a helyi önkormányzat nem ért egyet. 1990 után telekkönyvezték az ortodox egyház nevére a szóban forgó 1022 négyzetméteres telket az önkormányzat szerint törvénytelenül , amely jelenleg közterületnek számít.
Az egyház felkérte az önkormányzatot, vonja ki a közterületi leltárból a telket, és bocsássa az egyház rendelkezésére, a testület azonban ezt megtagadta. Felajánlották a telekcsere lehetőségét, amit viszont az egyház utasított el, így bíróságra került az ügy, ahol az ortodoxoknak adtak igazat. A jogerős bírósági ítéletet az önkormányzat nem akarja végrehajtani, mert van egy olyan kormányhatározat, amely kimondja, hogy zöldövezet rendeltetését nem lehet megváltoztatni, a szóban forgó telek pedig jelenleg egy park része.
Marius Pascan, Maros megye prefektusa a bírósági végzés be nem tartása miatt valamennyi önkormányzati képviselő ellen pert indított, és fejenként hatezer euró kártérítést követel tőlük.
Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes elmondta: jelezte a kormányfőnek, hogy elfogadhatatlan a prefektus magatartása, aki az elmúlt időszakban számos politikai kérdésbe, iskolák ügyébe is beleszólt. Markó arra kérte a miniszterelnököt, utasítsa a prefektust aki a kormány megbízottja , vonja vissza per indítására vonatkozó kérelmét.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a prefektus túllépte hatáskörét, ezért reméli, hogy a kormányfő eljár az ügyben. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ minden jogi segítséget megad a nyárádszeredai önkormányzati képviselőknek.
Tóth Sándor alpolgármester szerint a prefektusi nyomásgyakorlás és a bírósági végzés ellenére az önkormányzat nem hoz döntést, amíg a kormány nem közli álláspontját. Az alpolgármester szerint ugyanis a bírósági végzésnek ellentmond egy korábban született kormányhatározat, amely szerint a zöldövezetek rendeltetését nem szabad megváltoztatni.
A prefektus azt állítja, hogy pusztán a törvényesség betartása érdekében lépett fel a tanács tagjaival szemben, és az RMDSZ-t vádolja, hogy bujtogatja a helyi lakosságot. Markó szerint azonban éppen a prefektus provokál azzal, hogy beleavatkozott egy olyan kérdésbe, amely nem az ő hatáskörébe tartozik tudósít az ETV.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben