A legtöbb amerikai nem tudja, hogy mi Obama vallása

Létrehozás: 2011. július 28., 10:04 Legutolsó módosítás: 2011. július 28., 10:05

A legtöbb amerikai választópolgár nem tudja, hogy a 2012-es elnöki verseny várható szereplői milyen vallásúak, pedig a kutatást végző cég szerint ez fontos tényező. Forrás: USA Today, mindennapi.hu / Illyés Szabolcs

A 2012-es amerikai elnökválasztás szoros küzdelmében a hit-faktor egyelőre elég homályos: a tengerentúli ország legtöbb választópolgára nem tudja keresztényként beazonosítani Obama elnököt, minthogy kihívójáról, Mitt Romney-ről sem köztudott mormon vallása – állítja az egyik legújabb felmérés. A kutatásért felelős, az amerikai közvélemény-formálásban számottevő Public Religion Research Institute vezetője, Robert Jones szerint ez a „tudatlanság” igenis számít. Az eredményeket hétfőn közölték.

A kutató szerint a legtöbb amerikai választó a vallás lencséjén keresztül tekint a jelöltre, és sokszor itt dől el, hogy tud-e azonosulni az elnöki székért induló személlyel. Ennek megfelelően a korábbi hónapokban Romney gyengeségeként aposztrofált mormon-kötődése elképzelhető, hogy nem is annyira fenyegető probléma. Érdekes azonban, hogy a megkérdezettek 48 százaléka szerint Obama vallása – annak ellenére, hogy nem biztos, hogy tudták, mi is az – a véleményük szerint különbözik az övékétől. A negatív megnyilatkozás arra enged következtetni, hogy így sokkal kevésbé valószínű, hogy ezek a személyek támogatni fogják a jelenlegi elnök személyét.

A válaszadók 40 százaléka egyáltalán nincs tisztában az elnök vallásával, 38 százalékuk – helyesen – kereszténynek gondolja, 18 százalékuk úgy véli, hogy muszlim, míg a kutatásban résztvevők 4 százaléka szerint Obama nem vallásos. Romney esetében a válaszadók 46 százaléka nem tudta, hogy milyne vallással rendelkezik, 11 százalékuk valamilyen kereszténynek véli, pedig 2008 óta a személyével kapcsolatos, elsődleges információk mormon meggyőződésével álltak kapcsolatban.

Ettől függetlenül a kutatásban résztvevők 72 százaléka szerint a mormonok hite jelentősen különbözik az ő gondolkodásmódjuktól és 56 százalék úgy nyilatkozott, hogy nagyon vagy számottevően fontos, hogy egy elnökjelölt határozott vallási meggyőződéssel rendelkezzen – függetlenül attól, hogy hitélete az övétől eltérő-e. Azok között, akik tudják, hogy Romney mormon és úgy vélik, hogy ez alapvetően eltér a saját hitbéli meggyőződésüktől, a két jelölt közül Obama áll nyerőre – 53-36-százalékos arányban.

A felmérés nem kérdezett rá a szintén elnök-aspiráns Michele Bachmann konkrét vallási identitására, azt megtudakolta, hogy véleményük szerint az ő vallása közel áll-e a válaszadóéhoz. Ez alapján kiderült: 31 százalékuk szerint lényegesen eltérő, 24 százalékuk szerint pedig inkább hasonló hitelveket vall, mint a teszt kitöltői. 5 százalékuk egyáltalán nem is hallott a politikusnőről.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben