„Ne ideológiákat kövessetek, hanem Krisztus legyen a példaképetek” – mondta a pápa a katolikus önkénteseknek

Létrehozás: 2011. november 15., 10:44 Legutolsó módosítás: 2011. november 18., 15:23

Az önkéntesség nem pusztán a jóakarat kifejezése, hanem Krisztus személyes megtapasztalásán alapul – mondta a pápa az európai katolikus önkéntesekhez intézett beszédében. A cselekvő szeretet példaképe, a pannóniai születésű Szent Márton tours-i püspök liturgikus emléknapján került sor az önkéntesek és a pápa találkozójára pénteken délelőtt a Vatikánban. Forrás: Magyar Kurír

Az önkéntesség európai évére való tekintettel a „Cor Unum” Pápai Tanács az eseményre meghívta a földrész püspöki konferenciáinak elnökeit, Caritas püspök felelőseit, katolikus karitatív szervezetek képviselőit.

Hozzájuk intézett beszédében XVI. Benedek utalt a jelenlegi válsághelyzetre és bizonytalanságra. Az önkéntesek elkötelezettsége okot ad a bizalomra, ami azt mutatja, hogy a jó a nehézségek ellenére is növekedhet. A szentatya háláját fejezte ki a katolikus önkénteseknek, majd hangsúlyozta, hogy az önkéntesség nem pusztán a jóakarat kifejezése, hanem Krisztus személyes megtapasztalásán alapul. Krisztus volt az első, aki az emberiséget szolgálta, szabadon odaajándékozta életét mindenki javára. Isten nagylelkű szeretetének megtapasztalása minket is arra serkent, hogy hasonló módon forduljunk testvéreink felé. Mindenekelőtt az oltáriszentségből fakadó kegyelem az, ami képessé tesz bennünket arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül gondoskodjunk másokról. Ezáltal Isten szeretetének látható eszközeivé válunk egy olyan világban, amely szeretetre áhítozik a szegénység, a magány, az elszigeteltség, a tudatlanság közepette.

A katolikus önkéntesek ne engedjenek ideológiai csábításoknak, amelyek pusztán emberi látásmód szerint kívánják megváltoztatni a világot. Munkájuk olyan, mint a jó vetőmag, amely bő termést hoz. A világi hatóságok kötelessége, hogy torzítás nélkül elismerjék a katolikus önkéntesek tevékenységét. A karitatív szolgálat a modern kultúra részévé vált, amelyet egyetemesen értékelnek. Eredete azonban abban a sajátos keresztény felfogásban van, amely az Isten képére és hasonlatosságára teremtett ember méltóságát védelmezi, megkülönböztetés nélkül.

Ha ezeket a spirituális gyökereket tagadják vagy elhomályosítják, akkor az önkéntesek munkája pusztán utilitarizmussá válik. A pápa végül arra buzdította a katolikus önkénteseket: ne féljenek gyökeresen megváltoztatni életüket, hiszen a másoknak való önátadásban valósítjuk meg életünket a maga teljességében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben