XVI. Benedek pápa: Pál, a népek apostola

Létrehozás: 2008. november 11., 23:01 Legutolsó módosítás: 2008. november 11., 23:01

Róma - Idén június 29-én nyitotta meg ünnepélyesen a Szent Pál-évet XVI. Benedek pápa Rómában, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában. Ebből az alkalomból jelent meg könyve is, Pál apostolról, amelyet magyarra is lefordítottak. Forrás: Magyar Kurír

XVI. Benedek pápa: Pál, a népek apostola

XVI. Benedek pápa: Pál, a népek apostola

Az ajánlás szerint a kötet hasznos lehet a pápa gondolatainak megismerésére, melyek feldolgozhatók katekézisek, csoportbeszélgetések és egyéni elmélkedések során is.

Egy teljes évet szán a katolikus egyház is Pál apostol születése kétezredik évfordulójának megünneplésére. Péter és Pál apostolok ünnepétől kezdve, tehát egy esztendőn át világszerte különféle egyházi és kulturális megemlékezések és konferenciák zajlanak, hogy a népek nagy tanítójának és apostolának rendkívül színes és gazdag alakját bemutassák.

A XX. században három pápa is viselte Pál apostol nevét. VI. Pál, akinek halála harmincadik évfordulójára is emlékezünk, valamint I. János Pál pápa és Isten szolgája II. János Pál pápa. Az ő életük és tevékenységük mutatja azt a missziós lelkületet, mellyel minden földrészt bejáró fáradhatatlan lelkipásztori útjaik során példát mutattak a keresztény hívők számára.

Ma ismét apostoli módon kell hirdetni az evangéliumot egy összetett világban. Mintha a mai kor hasonló lenne a kétezer évvel ezelőtti állapotokhoz. Újra szükség van a tiszta tanításra és a jó lelkiismeretre, a közösségre és az egymás iránti őszinte szeretetre. Ezt, ahogy az elmúlt húsz évszázad is megmutatta nem adhatja meg más, csak az, akit Pál is Urának és Megváltójának ismert el, a Feltámadt Jézus.

A nemzetek apostola és mestere ma megint megtaníthat bennünket Krisztus odaadó, életet meghatározó szeretetére, az Egyház építésére és az egymásról való törődésre.

Pál apostol valószínűleg Kr. u. 8-ban vagy 9-ben született. A két esztendőt is érintő jubileumi évre XVI. Benedek pápa korábbi beszédeiből és írásaiból készített egy összeállítást. Az aktualitás és az ünneplés érdekében a kötetben helyet kapott a Török Püspöki Konferencia levele, melyet Pál apostol születésének kétezredik jubileumára írtak, mivel ma ebben az országban található Tarzusz, az Apostol szülővárosa, valamint a júniusban elhangzott, a Péter és Pál liturgikus ünnepén, a Pál-évet meghirdető két pápai homília és I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka beszéde.

XVI. Benedek: Pál, A népek apostola
Kapható a Szent István Társulat könyvesboltjaiban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben