Sz. Bérczi Margit: Búval teljes esztendeim

Létrehozás: 2008. december 11., 12:28 Legutolsó módosítás: 2008. december 11., 12:28

Petrőczy Kata Szidónia életregénye, Luther Kiadó, Budapest, 2008.

Sz. Bérczi Margit: Búval teljes esztendeim

Sz. Bérczi Margit: Búval teljes esztendeim

„…nagyon örültem, hogy vagy nyolcvan év elteltével Petrőczy Katáról újra regény született. Minthogy én magam éppúgy, mint az írónő, gyermekként ismertem meg Petrőczy Kata Szidóniát, s gyermekkorom óta fűzött hozzá a kutatási tárgynál lényegesen szorosabb, személyes kapcsolat, mindennek örülök, ami a költőnő emlékét fönntartja, ismeretségét növeli. A regénynek is örültem. A regény a költőnő verseinek jó ismeretében született, jó jeleneteket talál az életpálya ismertetéséhez. Főleg a lírai vonulata igen szép. (S. Sárdi Margit)
 
A szerző mély átéléssel írt munkáján érződik, hogy teljesen hatása alá került a költőnő személyének, ezért a korát és környezetét igen hitelesen tudta megrajzolni. Érzékeny lelkivilága, irodalmi kifejezőkészsége kiválóan adja vissza a sokat szenvedő, megváltó Krisztusának váltságába kapaszkodó költőnő életsorsát. Evangélikus olvasóközönségünk számára is fontosnak érzem, ezáltal jól ismert énekei is sokakban megelevenedjenek és élő hitet ébresszenek. (Dr. Fabiny Tibor)
 
Ez a könyv egyszerre monográfia; benne minden adattal, háttérrel és forrással; egyszerre irodalomtörténet, verseinek alapos elemzésével; egyszerre teológia, a teodícea vagy a pietizmus nagyszerű feldolgozásával, kétkedők hiterősítésével és egyszerre regény, mert a hézagokat szépen tölti ki nagyon valószínű leírásokkal, belső vívódásokkal, fantázia szült levelekkel… ezzel a könyvvel – véleményem szerint és az előbbiek figyelembevételével – új egyházi műfaj született… (D. Keveházi László)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben