A világvallások közelebbről

Létrehozás: 2012. február 16., 12:07 Legutolsó módosítás: 2012. február 16., 12:08

Mesterházy Balázs, Luther Kiadó, 2011

Evangélikus hittankönyv 15-17 évesek számára.

Kedves Fiatal Testvérem!
Isten hozott a vallások világában! Utazásra, közös barangolásra hív ez a hittankönyv a nagy világvallások rendkívül szerteágazó világába. Remélem, útitársak lehetünk egy olyan izgalmas szellemi kalandokat ígérő úton, amelyet végigjárva felfedezzük világunk sokszínűségét, s ahol rácsodálkozunk arra, hogy Istenünk milyen sokféle módon nyilatkoztatta ki magát az emberiség különböző kultúrköreiben.
Remélem, nyitott szívvel és lélekkel indulsz ezen az úton, de nem megalkuvóan saját hiteddel kapcsolatban.
Azt is remélem, hogy nem úgy nyitod ki ezt a tankönyvet, mint a kedvenc bevásárlóközpontod hihetetlenül kedvezményes ajánlatait tartalmazó reklámújságját, hogy kiválaszd azt a csomagot, amelyik a legjobb kínálatot tartalmazza – hanem sokkal inkább úgy, mint aki elhiszi azt, hogy az ismeret sokat segíthet a másik ember megértésében, hogy a megszerzett tudás egy elsőre idegennek tűnő kultúráról, vallásról segíthet megérteni azt, hogy más hitű embertársaink milyen úton járnak.
Az úton valószínűleg találkozunk majd olyan gondolatokkal, amelyek nyugtalanítanak és felkavarnak bennünket. Kifejezetten bízom abban, hogy lesznek ilyen élményeitek!
Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy egy-egy vallásból kiemeljünk néhány számunkra vonzó gondolatot, amely valahogy beilleszthető a mi gondolkodásmódunkba. Mindig fontos azonban tudatosítani, hogy egy adott tanítás hogyan illeszkedik bele egy-egy vallás tanrendszerébe, kultúrkörébe, történeti kontextusába.
Ha valamelyik vallás jobban foglalkoztat, mint amennyit itt találsz róla, olvass utána, kérdezd meg hittantanárodat, beszéljétek meg órán, vagy vidd el a témát a gyülekezeti ifjúsági csoportba! Adja Isten, hogy legyenek aha-élményeitek, legyenek jól megfogalmazott kérdéseitek (hiszen onnan indul el minden!), s köztük minél több olyan, amelyekre kielégítő válaszokat is kaptok.
Jézus Krisztus kinyilatkoztatásával bocsátom útjára ezt a tankönyvet; az ő biztatása nekem az érési folyamat alatt nagyon sokat adott. Remélem, Nektek is sokat fog adni.
„Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem, ahogyan az Atya ismer engem, én is úgy ismerem az Atyát: és én életemet adom a juhokért. Más juhaim is vannak nekem, amelyek nem ebből az akolból valók: azokat is vezetnem kell, és hallgatni is fognak a hangomra: és akkor lesz egy nyáj, egy pásztor.” (Jn 10,14–16)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben