A szenvedés mint Isten kinyilatkoztatása – Elmélkedések a szenvedésről

Létrehozás: 2012. február 16., 12:29 Legutolsó módosítás: 2012. február 16., 12:39

Johannes Eger, Luther Kiadó, 2012

Johannes Eger német evangélikus lelkész nevét többek között az 1934-ben a Vandenhoeck&Ruprecht kiadó gondozásában megjelent A te igéd egyházad oltalma (Dein Wort ist Deiner Kirche Schutz) című prédikációs kötetből ismerjük, amelyben Eger mellett a kor olyan meghatározó lelkészeinek egyházról szóló igehirdetései szerepelnek, mint Hans Asmussen, Friedrich von Bodelschwingh, Martin Niemöller, Eberhard Röhricht, Karl von Schwartz, Wilhelm Stählin.
A szerző saját igehirdetéseit tartalmazó jelen prédikációs kötet két évtizeddel korábban, 1914-ben látott napvilágot. A hat igehirdetés mindegyikének központi témája a szenvedés. A szenvedésben, a kereszten Isten nem csupán jelen van, hanem az kinyilatkoztatásának, igazi valóságának és önleleplezésének eseménye. Az együtt szenvedő Isten és a szenvedés támadásának kitett ember tekintetének találkozása képessé tesz a jelen körülményein való túltekintésre, hiszen a szabadítás, látásmódunk megváltozása, életünk teljességének tudata is a kereszt és a szenvedés ajándéka.
Johannes Eger írásba foglalt beszédei ezekről az ajándékokról szólnak, mégpedig úgy, hogy közben nevel is embertársunk tiszteletére, a gyermekekkel való helyes bánásmódra, környezettudatosságra és mértékletességre a világ javaival szemben. Bár majd száz éve olvashatták először az érdeklődők, gondolatait a mai olvasók is személyesnek és az egyéni életvezetés szempontjából is minden bizonnyal mértékadónak fogják érezni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben