Vakság

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2009. június 10., 17:47 Legutolsó módosítás: 2009. június 10., 17:52

Blindness, színes, feliratos kanadai-brazil-japán dráma, 2009.

Egy villanással kezdődik, amint egy férfi az autójában munkából hazafelé tartva hirtelen megvakul és egy csapásra az egész világ hátborzongató fehér köddé válik számára. Egymás után, mindenki aki az útjába kerül – a felesége, az orvosa, még a látszólag irgalmas szamaritánus is, aki hazaviszi – kellő időben ugyanerre a felkavaró sorsra jut. A járvány terjedésével megindul a pánik és a paranoia a városban. A „fehér kór” újonnan megvakult áldozatait összeterelik, és vesztegzár alá helyezik egy omladozó, elhagyott elmegyógyintézetben, ahol a mindennapi élet minden látszata kezd összedőlni. A vesztegzár alatt lévő kórházban azonban szemtanú rejtőzik: egy nő akit nem fertőzött meg a kór, ám vakságot színlel, hogy szeretett férje mellett maradhasson. Egyre nagyobb bátorsággal és élni akarással felvértezve, egy rögtönzött héttagú család élén, iszonyaton és szereteten, gonoszságon és szépségen, háborún és csodán átvezető útra indul, megszökik a kórházból, hogy visszamenjen a feldúlt városba, ahol e kis közösség lehet az utolsó remény. Útjuk egyszerre világít rá a társadalom veszedelmes gyengeségére és az emberiség üdítő lelkierejére.

A Nobel-díjas író, José Saramago világhírű regényéből az elismert rendező, Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata, Isten városa) adaptálta filmre az emberiséget szorongató, rejtélyes vakságot okozó járvány lenyűgöző történetét, amely az emberi természet jó és rossz oldalát, az emberi önzést, megalkuvást, közönyt, valamint empátiára, szeretetre és valódi kitartásra való képességet tárja fel.

Az Oscar-díjra jelölt Fernando Meirelles az Oscar-díjas Don McKellar forgatókönyvével, José Saramago bestsellere nyomán keltette életre a történetet. A filmhez olyan színészeket nyert meg, mint Julianne Moore (Távol a mennyországtól, Az órák), Mark Ruffalo (Zodiákus, Cserbenhagyás), Danny Glover (Dreamgirls, Bíborszín), Gael García Bernal (Bábel, A motoros naplója, Anyádat is), Alice Braga (Legenda vagyok, Isten városa), Yusuke Iseya és Yoshino Kimura (Sukiyaki Western Django), és Maury Chaykin (Az igazság fogságában, Csodálatos Júlia).

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben