Rémségek cirkusza

Létrehozás: 2009. október 13., 19:29 Legutolsó módosítás: 2009. október 13., 19:46

Cirque du Freak: The Vampire's Assistant /Circus of the Freak, színes magyarul beszélő amerikai film, 2009.

Jó film, rossz időben

 

Hrabovszki Rita filmkritikája

 

A várpírtörténetek kimeríthetetlennek látszó témája újra bebizonyította, hogy igenis az. A közelmúlt megannyi vérszívós könyve és filmje mellé besorakozhat a Rémségek Cirkusza is. A készítők, hogy növeljék a fantázia-hatást, a vámpírok mellé más, igen hasonló, csak életmódjában különböző lényeket is alkottak. Az adaptációban sok, régebbről ismert, másik filmbéli elem is megtalálható, például a Men in black-ben látható vakuzás, igaz itt nincs vaku, de emléktörlés igen.

Az egyik főszereplőt alakító John C. Reilly-t már ismerhetjük, hiszen annak idején a Chicago-ban játszott szerepért Oscarra jelölték. Mindezek ellenére sem mondhatni kiemelkedőnek, hiszen neve nem csillant fel ezernyi epekedő szempárt. Ebben a sztoriban mégis valahogy megváltozik a róla kialakított kép. A smink, a ruhák és a frizura, nem a megszokott Reilly-t mutatják. Szerepével csak egyetlen, de végzetes probléma van. Megint egy ember-barát vámpír tűnik fel a színen. Még el sem felejtettük az Alkonyat Edwardját, máris megjelenik egy újabb feldolgozni való, megmásított vámpír mese.

A film főszála a fiatalabb korosztály szája íze szerint kialakított, fantázia-miliőben bontakozik ki. A mutánsok lakta cirkusz ad otthont a frissen vámpírrá vált Darrennek, aki arra törekszik, hogy ne igyon embervért. Itt nem jelenik meg az állati vérrel táplálkozó, „tofun” élő vámpír képe. Sokkal egyszerűbben oldják meg a dolgot, az éjszaka lényei, pont mint az első vámpír történetekben, koporsóban alszanak, nem esznek, érzékenyek a fényre és vért isznak. Itt az a csavar, hogy vannak ugyan vérszívó vámpírok, de nem ölik meg az embereket, csak „kortyolnak” belőlük, és vannak azok, akik meg is ölik ételüket. A filmben utalások vannak arra, hogy ez, az elvadult része a vámpír társadalomnak, fel akarja bontani a százéves békét vámpír és vérszipoly között.

Egyértelműen kirajzolódik, hogy a vérszipolyok a rosszak, pedig számomra érthetetlen, hogy egy „természetes” vadságot – hiszen a vámpírok minden régebbi, stílusbeli filmben a gonoszt alakították – miért kell átalakítani jóvá, elvégre elfogadtuk, hogy ezek a lények megölik az embereket. Hogy miért fogadtuk el ilyen könnyen? Mert ezek a lények nem léteznek. Létezik rossz-, és jó ember, vannak gyilkosok és szentek, de vámpír sem jó, sem rossz, nincs.

A Rémségek Cirkusza egy könnyen emészthető, izgalmakkal és látványos elemekkel teli fantasy. De sajnos rosszkor kerül a filmvászonra, mert egy igen hasonló témájú filmsorozat második része veszélyesen közel debütál, és egy hónap kevés a sikerhez. Remélem a történet folytatásával várnak egy keveset, hogy legyen lehetősége kibontakozni.

A film alapjául szolgáló könyv szerzője Darren Shan. Róla ITT találhatunk további információkat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Hozzászólás

Elküldte Allan Steward idő 2009. október 25., 18:00
"De sajnos rosszkor kerül a filmvászonra, mert egy igen hasonló témájú filmsorozat második része veszélyesen közel debütál, és egy hónap kevés a sikerhez. " Igen azoknak az embereknek akiknek nincs egy csep értékelő képessége valószínüleg nagyobb siker lesz a Twilight második része mint a Rémségek Cirkusza. Viszon Darren Shan kötetei ezerszel értékesebbek mint a Twiligt sorozata. Sajnos megnéztem a filmet és enyhén döbbenetes volt számomra...
 "Hogy miért fogadtuk el ilyen könnyen? Mert ezek a lények nem léteznek. Létezik rossz-, és jó ember, vannak gyilkosok és szentek, de vámpír sem jó, sem rossz, nincs." - Nem értek egyet, de ezen az oldalon nem firtatom meg. :)
Számomna nagy öröm, hogy megfilmesítették a kedvenc regényemet! :)
Üdv. Allan.