Nexus

Létrehozás: 2009. május 25., 18:18 Legutolsó módosítás: 2009. május 25., 18:20

Szekeres Csaba dokumentumfilmje

Aktív számítógép-használók körében ismert az iwiw kísérlete: két idegen ember hány ismerősön, baráton keresztül juthat kapcsolatba egymással? A globalizálódó világban ez egyre könnyebb. De a hálózatok nem csak a társadalomban működnek, hanem sok más területen is. Szekeres Csaba Nexus című filmje körüljár néhányat a lehetőségek közül. Szabó-Pap Gabriella írása. 

A világegyetem látszólagos káoszában a fizikai törvényszerűségek hálózatba rendezik az egyes elemeket, meghatározzák egymáshoz való viszonyukat.  Ám az ember magányosságát, lelki és fizikai értelemben mi rendezheti „hálózatba”? Az emberek egymáshoz való közelsége vagy távolsága mitől függ? A fizikai hálózatok egyre gyorsabban épülnek ki, egyre kiterjedtebbek. És az emberiek?  A közösségépítés mikor éri el a kritikus tömeget?  

A képsorok nyomán óhatatlanul arra kell gondolnunk: vajon milyen hálózat a gyülekezet, a felekezet, a kereszténység, a világ vallásos embereinek széles közössége. Mennyire erős ez a hálózat? A filmben megszólaló társadalomtudós szerint az emberek közti hálózatokban 90 százalék az aktív, és mintegy 10 százalék az ún. potyautas, aki csak passzív élvezője a kapcsolatrendszernek. 

A hálózatelmélet matematikai alapjáról szól a film egyik szereplője, míg a többiek egy-egy jó és rossz példát írnak le. Jól működik a hálózat a politikában és a gazdasági életben, de kérdéses, hogy mennyire hasznos, ha a két hálózat (politikai és gazdasági) összekapcsolódik?

Jó a gazdaság működésének, de tévút is lehet a politika számára. (Ilyen tévút volt az, amikor Magyarországon 1970-1980 közt politikai alapon felerősítettek gazdaságtalan iparágakat – mára hatalmas a munkanélküliség ezekben az ágazatokban.) 

Az ökológiai rendszerekben, vagy az emberi sejtműködésben félelmetes a hálózatok kialakulása és nekiszabadult működése. Lehet pusztító és lehet igen értékes eredménye is.

Nagy szakmai hozzáértést kíván az, hogy a hálózati működést matematikai és egyéb modellezéssel előre fel lehessen mérni, és a folyamatok elindítását mérlegelni a várható fejlemények függvényében. Kezdő köztisztviselő koromban a főnököm azt mondta, minden intézkedésem előtt gondoljam végig az intézkedés lehetséges kimenetelét, és a szerint válasszam meg a lépéseimet. Kicsiben is nehéz volt, hát még nagy kérdésekben! 

Gomolyognak a trükk-felvételek, borzong az ember az ismeretek mélysége és szélessége érzékelésekor. Szédülünk a lehetőségektől és a veszélyektől. Mit gondoljunk? Hogyan döntsünk? Hiszen fele ennyi tényezőt sincs mód átgondolni, dönteni kell, néha a pillanat törtrésze alatt.  Kinek szól ez a film? 

Minden gondolkodó embernek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben