Leplezetlen Biblia I. - II.

Létrehozás: 2009. január 29., 13:28 Legutolsó módosítás: 2009. január 29., 13:30

Bible Uncovered, amerikai ismeretterjesztő dokumentumfilm sorozat, 2007.

Leplezetlen Biblia I. - II.

Leplezetlen Biblia I. - II.

A Biblia egyes epizódjai rejtélyes, sőt csodás természetük miatt máig nem hagyják nyugodni a tudósokat; a nagysikerű sorozat legújabb epizódjai ezekre az Istennek tulajdonított természetfeletti történésekre keresnek evilági magyarázatokat.

I. rész

Elveszett városok

Szodomának és Gomorának lakóik bűnös életvitele miatt kellett elpusztulnia. Évszázadokkal később hasonló sorsra jutott a szintén rossz útra tévedő Jerikó is, melyet az Ótestamentum szerint Józsué és papjai vettek be hét kosszarvból készült kürt segítségével. Vajon ezek a történetek valóságos eseményekről számolnak be, vagy példabeszédek csupán? Az epizód szakértői régészeti és geológiai bizonyítékokat keresnek az elveszett városok titkának megfejtésére.

Az elveszett frigyláda

Az epizód szakértői tudományos világkörüli útra indulnak, hogy fényt derítsenek az igazságra a Biblia egyik legkeresettebb tárgyával, az elveszett frigyládával kapcsolatban. 

Beteljesült prófáciák

Az armageddoni csata; az apokalipszis négy lovasa; az Antikrisztus, melynek a száma 666. Mindezekről a Jelenések könyvében olvashatunk. De vajon van-e valamiféle valóságalapja ezeknek a próféciáknak? Egy új elmélet szerint mára valamennyi jövendölés bekövetkezett. 

Exodus

Vajon milyen természettudományos alapja van az egyiptomi tíz csapásnak és a zsidók átkelésének a Vörös-tengeren? A valóságban milyen körülmények kerülhetett sor az ótestamentumi Exodus-ra? A film a Mózes vezette zsidó nép nyomába ered. 

Noé bárkája

Az elmúlt évszázadok során számos nagynevű tudós kísérelte meg felkutatni Noé bárkáját. Fáradozásaik azonban nem jártak sikerrel, ezért a mai tudósok figyelme egyre inkább az ősi özönvíz esetleges geológiai bizonyítékai felé irányul. A látványos film a ma rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket összegezve számítógépes grafikai módszerek segítségével tárja elénk a biblikus katasztrófa eseményeit.

II. rész

Izrael Királyai

Dávid a Biblia szerint egy kővel megölte Góliátot, és Jeruzsálemet bevéve Izrael első királya lett. Fia, az Első Templomot építtető Salamon esetében a történet szerint a tehetség és a siker paradox módon szintén végtelen gyengeséggel és bűnnel párosult. De vajon e bibliai királyok valós, vagy kitalált személyek voltak-e? Miként nézett ki az Első Templom valójában? És mit kezd egy férfi 700 feleséggel? 

Káin és Ábel

Káin és Ábel az első emberpár, Ádám és Éva fiai voltak. Mindketten ajándékokkal kedveskedtek Isten előtt, ám ő láthatóan jobban örült Ábel elsőszülött báránya zsírjának, mint Káin gyümölcseinek és magvainak. Talán emiatti féltékenységében, Káin megölte Ábelt. A történet az Ószövetségben és a Koránban is szerepel. De vajon van-e különbség a két interpretáció között? 

A Holt-tengeri tekercsek titka 

1947-ben Kumránban, a Júdeai-sivatagban egy beduin pásztor elveszett kecskéjét keresve bemászott egy rég elfeledett barlangba, s ott minden idők egyik legfontosabb régészeti felfedezését téve ősi, papiruszra és állati bőrökre írt szövegekre bukkant. A Holt-tengeri tekercsek néven híressé vált írások mindmáig kérdések sorát vetik fel: kinek a tollából származnak, és titkokat rejtegetnek a zsidóság és a kereszténység múltjával kapcsolatban? 

Mikor adják a tévében?

Leplezetlen Biblia 
National Geographic  február 4. Szerda, 0:00
National Geographic  február 4. Szerda, 3:00
National Geographic  február 5. Csütörtök, 9:00
National Geographic  február 4. Szerda, 21:00
National Geographic  január 28. Szerda, 20:00
National Geographic  február 11. Szerda, 3:00
National Geographic  január 29. Csütörtök, 11:00
National Geographic  február 12. Csütörtök, 9:00
National Geographic  február 12. Csütörtök, 14:00
National Geographic  január 28. Szerda, 2:00
National Geographic  február 7. Szombat, 16:00
National Geographic  február 5. Csütörtök, 14:00
National Geographic  február 11. Szerda, 0:00
National Geographic  február 11. Szerda, 21:00
Nat Geo HD  február 13. Péntek, 23:00
Nat Geo HD  február 12. Csütörtök, 10:00
Nat Geo HD  február 10. Kedd, 23:00
Nat Geo HD  február 5. Csütörtök, 22:00
Nat Geo HD  február 12. Csütörtök, 16:00

Leplezetlen Biblia II.   
National Geographic  január 29. Csütörtök, 9:00
National Geographic  január 28. Szerda, 3:00
National Geographic  január 28. Szerda, 0:00
National Geographic  január 28. Szerda, 21:00
National Geographic  január 29. Csütörtök, 14:00
Nat Geo HD  január 28. Szerda, 20:00
Nat Geo HD  január 28. Szerda, 14:00

 

 

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben