Karácsonyi ének

Létrehozás: 2009. november 09., 11:09 Legutolsó módosítás: 2009. november 09., 11:10

A Christmas Carol, színes magyarul beszélő amerikai film, 2009.

A metropol.hu ajánlója:

Idén a mozikba kicsit korán jött el a karácsony: ezen a héten mutatták be Robert Zemeckis legújabb alkotását, a 3D-s animációs Karácsonyi éneket.

A Charles Dickens klasszikusa alapján készült film hihetetlen látványvilágot vonultat fel, azonban kisgyerekeknek egyáltalán nem ajánlható. A legkisebb korosztály, amelyet leültetnék a Jim Carrey főszereplésével készült film elé, a 12-13 éveseké, bár valószínű többször őket is kirázza majd a hideg a nézőtér soraiban ülve. A Karácsonyi ének egyes, szellemekkel tarkított jelenetei a film bemutatóján ülő felnőtteket is képesek voltak megijeszteni.

Zemeckis a mestere az ilyen típusú 3D-s filmeknek: az ő nevéhez fűződik például a Beowulf című film is. A rendező a Karácsonyi énekkel azon a filmen is túltett: lényegesen jobban kidolgozott lett, mint annak idején, a Beowulf volt, pedig a technikát és a képeket illetően már arra sem lehetett panaszunk. A mostani Zemeckis-film is elvarázsolja a nézőket és a látványvilágával feledteti azt, hogy maga a történet itt-ott kicsit döcögősre, vontatottra sikeredett. A képi világa az alkotásnak meglehetősen sötét, a téma ellenére azért néhol lehetett volna egy kicsit derűsebb.

Érdekes, hogy míg Jim Carrey és Colin Firth felismerhető az egyes karakterekben, addig a Bob Cratchit-nek hangot és karakter jellemet adó Gary Oldman-t már nem lehet felismerni az animációs figurában. Jim Carrey-től egyébként egy kicsit féltem – legutóbbi karácsonyi filmjében, A grincsben nem volt az igazi. Jelen műben azonban több karaktert is megformál, hibátlanul.

Az alkotást kicsit ellehetetleníti, hogy az embernek november elején még nincs igazán karácsonyi hangulata, ami mindenképpen levesz a film élvezhetőségéből. Igazából először nem is értettem miért van ez, majd rájöttem: valószínűleg a Disney nem akar konkurenciát csinálni másik, még idei animációs filmjének, a december 24-én mozikba kerülő, A hercegnő és a békának.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben