Alkonyat – Napfogyatkozás

Létrehozás: 2010. július 22., 14:54 Legutolsó módosítás: 2010. július 22., 14:54

The Twilight Saga: Eclipse, színes, feliratos, amerikai fantasy, 2010

A port.hu ajánlója:

Stephenie Meyer vámpírsorozatának harmadik kötetének adaptációjában - immáron túl a bonyolult szerelmi viszonyon és a vámpírok, valamint farkasemberek látványától való megdöbbenésen - körömrágva várhatnánk az újabb összecsapást, amely akár Bella vagy védelmezői életébe kerülhet. A történet bőséges, a karakterek nem hétköznapiak, de a gyomorremegés ezúttal elmarad.

Romantikus fantasy - ismét új rendezővel
A vámpírfilmet ezúttal is új rendező dirigálta, mint eddig mindegyik részt. David Slade brit rendező eddig a Cukorfalattal és a 30 Days of Night-tal rukkolt elő, karrierjét pedig videoklipek rendezésével kezdte, ami érezhető is a mozin. Sokan dicsérik vizuális látásmódját, Meyer pedig úgy nyilatkozott, boldog a rendező személyétől, az erős és színes történetnek jót tett Slade rendezése. A film fényképezése jól esik a szemnek, bár már nem láthatunk annyira erős színeket és fényeket, mint az előző részekben, inkább a havas táj és az éjszakák kéksége valamint a homályosabb képek a jellemzőbbek.

Hidegek és melegek
Miután már hozzászokhattunk Bella Swan (de inkább Kristen Stewart) szenvelgéséhez, a vámpírcsalád tagjaihoz és a hidegek-melegek (vámpírok és indiánok) viszályához, a történet erősödik, a szerelmi szál pedig lanyhul. A kezdő képben megjelenik egy új szereplő, az ausztrál Xavier Samuel, aki ebben a részben Riley vámpír karakterét ölti magára, aki maga is Forksban nőtt fel és egy éve tűnt el otthonról, vált vámpírrá. Samuel izgalmas színt visz a filmbe, mellette pedig megjelenik egy lassan megmutatkozó karakter, Jodelle Ferland, akitől nem áll távol a sötétebb témák világa, mivel már több horrorfilmben szerepelt. Ferland egy fiatal lányt játszik a seregből, aki félénken megadja magát, és már azt hihetjük, a jövőben majd a Cullen família létszámát gyarapítja. Victoria is újra feltűnik a színen, de Rachelle Lefevre-t ezúttal a forgatási időpontok ütközése miatt Bryce Dallas Howard alakítja, de a vörös hajkorona szerencsére a régi. A hófehér fogsorú Jacob a második rész óta talán még jobban kigyúrta magát, ismét nem kell szűkölködni a póló nélküli jelenetekben, amit már a hidegvérű Edward se hagy szó nélkül. A Bella apját alakító Billy Burke ismét jól hozza kötelező pár percét, Robert Pattinson pedig szinte végig elgyötört arccal szerepel a vásznon, már-már sajnáljuk. Bella és Edward ketten együtt néha annyira hidegek és unottak, hogy azt vesszük észre, azért drukkolunk, hogy Jake szerezze meg magának a lányt, és az ő mellkasán melegedjen az emberi idők végezetéig.

A sztori
A történet egész végig Bella szerelmi és jövőbeli életéhez kapcsolódó vívódását követi nyomon, ezt tükrözik a színek és a szimbólumok. Edward már a film elején megkéri Bella kezét, és kötnek egy kompromisszumot, miszerint a lány hozzámegy, amennyiben a közelgő érettségi után megtörténik az átváltozás. Edward ennek ellenére túlzottan óvja őt, még Jacobbal való találkozását is meghiúsítja. Bella tehát folyamatosan őrlődik, míg a film végén végre meghozza a döntést. Addig szíve egyszer Edward, egyszer Jake felé húz jobban, a hideg és a meleg csatája a szerelmi háromszögön kívül egy rövid időre viszont szövetséggé alakul át. Victoria ugyanis még mindig vadászik Bellára, és - összehordva a fegyelmezetlen és erejük teljében lévő újszülött vámpírokból álló seregét, érzelmileg pedig sakkban tartva vezetőjüket, Riley-t - támadást indít a Cullen-klán és Bella ellen. De ezúttal a farkasok is beszállnak a csatába, rájönnek ugyanis, hogy csak így győzhetik le az ellenséget. A töprengő Bellának eközben néha a vámpír jeges fegyelmezettségére, visszafogottságára, néha pedig a farkasember melegségére és szenvedélyére van szüksége, egyre kevésbé tudja türtőztetni vágyait. Ebben a részben ezen kívül végre megismerhetjük Rosalie és Jasper múltját is, hogy hogyan váltak annak idején vérszívóvá.

Summa
A regénysorozat közül talán ennek a résznek a legmozgalmasabb a cselekménye az első két kötet után, ahhoz képest nem sikerült mindent átültetni a vászonra - mikor már kezdjük beleélni magunkat az intenzívebb jelenetekbe, valamiért megreked a lendület, és várhatjuk a következő izgalmat, melyet szerelmi intermezzók előznek meg.
A vámpírok futása és a csatajelenetek ugyanazzal a technikával készültek, mint eddig, és látványosak a természeti képek, de kissé mesterkéltek, mind a színek mind a díszletek tekintetében. A havas hegytetőn ácsorgó trió mintha csak egy vetített hátterű stúdióban aggódná magát betegre.
Az erős párhuzamok és utalások (pl. Jessica érettségi beszéde, vagy a Quileute törzs meséiben a bátor feleség és Bella figyelem-elterelése), valamint a kikacsintások (pl. Edward kiszólása Jake félmeztelensége miatt) már-már öngúnnyá alakulnak, és azt sugallják, ez a film fércmű - odafigyelt vizualitással és szájbarágással.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben