A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2009. február 22., 14:26 Legutolsó módosítás: 2009. február 22., 14:27

Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade / The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner, színes feliratos bolgár-német-szlovák-magyar filmdráma, 2008.

A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik

A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik

A magyar Inforg Stúdió koprodukciós részvételével készült filmben egy bolgár család emigrálni kényszerül a kommunizmus elől. Fiuk, Alex Németországban nő fel, csekély gyerekkori emléke nagyapja backgammon tanácsaihoz, bölcsességeihez kötődik. Amikor a család évekkel később autóbalesetet szenved, s a szülők meghalnak, a nagyapa próbálja az amnéziába esett férfi emlékezőképességét visszahozni - a backgammonon és egy spirituális utazáson keresztül, mely egy tandemen Németországból Bulgáriáig vezet.
A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik európai kultúrák találkozásáról, s azon belül a hagyományokról, hagyományőrzésről-ápolásról szól. A film flashbackekben és álmokban idézi meg a múltat, a kommunizmust, az okot, amiért a család hazáját elhagyni kényszerül, s a régmúlt tradícióit, melyek a mai globalizált világban elveszni tűnnek, de legalábbis elhalványulnak.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben