A Tízparancsolat

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2008. december 11., 14:14 Legutolsó módosítás: 2008. december 11., 14:21

The Ten Commandments, színes magyarul beszélő amerikai animációs film, 88 perc, 2008.

A Tízparancsolat

A Tízparancsolat

Egy szuper, színes-szagos, látványos elemekkel tűzdelt animációs filmet vártam.
Az első negyedórában azon küzdöttem, hogy
megszokjam a szereplők számomra kissé gnóm hatású arcberendezését. A film ugyanis úgy néz ki, mintha magától, találomra készítette volna el egy bekapcsolva felejtett számítógép az éjszaka során, vagy egyszerűen negyedkész termékről van szó, amit határidő miatt korábban kellett leadni. A szereplők mozgatása a korai videojátékokat idézi, csak rosszabb, az anatómiai megjelenítés pedig kudarcot vall.
A második negyedórában a történet lényegére koncentráltam, de hiába. Ráadásul itt jött egy elég erős
Egyiptom-gyűlölő rész, ami különösen zavart engem. Az alkotók kicsit eltúlozták a dolgot.
A harmadik negyedórában arról gondolkodtam, hogy vajon mit is akartak az alkotók ezzel a filmmel. Mert hogy ha ez így folytatódik, akkor sajnos csak eggyel több lesz a Mózes életét bemutató filmek között. És sajnos így folytatódott.
A negyedik negyedórában azon gondolkodtam, hogy vajon a gyerekek mit szűrnek majd le ebből a filmből.
Gyűlölködést lát, agresszív figurákat, akik ütik-verik egymást, egy hitetlen választott népet, akik lázonganak és egy tipródó, csak Istennel beszélgető, kissé elvont Mózest. Egyszóval egyáltalán nem érzem azt, hogy felfogná majd a Tízparancsolat lényegét, annak erkölcsi mondanivalóját, az isteni megszólítottságot…stb.
Az ötödik negyedórában sóhajtoztam és időről időre eszembe jutott, miért nem állok fel. De ennyire nem én lennék a célközönség? Persze, valószínűleg gyerekeknek készült, és nem nekem, de mivel két kisgyerekem van, van valamennyi azonosulási pontom a réteggel és én tényleg megpróbáltam minden tőlem telhetőt. Már arra is ráfogtam fásultságom, hogy zavart egy sajtós kolléga, az eszement felröhögéseivel, amikor a számomra egyáltalán nem poénos részeken nevetett. Én legalábbis a magam részéről nem fedeztem fel a filmben humoros jeleneteket, s ha csak a Bibliát jól ismerőket kérdezném, valószínűleg Mózes életében ők sem fedeznének fel vicceket.
A következő és egyben utolsó negyed órában (végre!) erőszakkal megpróbáltam átadni magam a történetnek és visszaszámoltam. Akkor már csak a hangokra koncentráltam. A főszereplőknek eredetileg olyan nagy formátumú színészek kölcsönözték hangjukat, mint Christian Slater, Alfred Molina, Elliot Gould és Ben Kingsley. A magyar változatban Kőszegi Ákos, Kassai Károly, Bács Ferenc és Végvári Tamás szólaltatja meg a Biblia egyik legfontosabb történetének figuráit. Ez legalább sikerült, a hangok a helyükön vannak. 

A történet magban a következő: A Fáraó által halálraítélt zsidó csecsemőt, Mózest, édesanyja és nővére a Nílus hánykolódó hullámaira bízza. Életét a Fáraó lánya menti meg, és Mózes abban a tudatban nő fel, hogy ő egy egyiptomi herceg. Végül, mikor gyilkol, és fény derül zsidó kilétére, száműzöttként kell menekülnie Egyiptom földjéről. Évek telnek el, de végül Isten megszólítja őt, és tudtára adja, hogy fogja kivezetni rabszolgasorban tartott népét Egyiptomból az Ígéret Földjére. Kigyúrt férfiként tér vissza a piramisok közé, mondván, hogy neki üzenete van az Úrtól, és magával vinné az izraelitákat, és persze a tíz csapás után viszi is. Mózes negyven évig vezeti a kiválasztott népet, majd Isten magához veszi őt. A Tízparancsolat mozija úgy mutatja be Mózest, a vonakodó prófétát, mint az egyetlen embert, aki szemtől szembe látta Istent, és akit Isten "barátjának" nevezett.
 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben