A doboz

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2010. január 22., 15:42 Legutolsó módosítás: 2010. január 22., 15:43

The Box, színes, feliratos, amerikai thriller, 2009.

Horváth-Bolla Zsuzsanna írása.

Te mit tennél, ha valaki adna egy dobozt, egy gombbal a tetején, amit ha megnyomsz, egymillió dollár üti a markod ugyanakkor meghal valaki, akit nem ismersz? Megtennéd? – Pontosan ezzel a kérdéssel szembesül Norma és Arthur Lewis. 1976-ot írunk, az angoltanár és a NASAnak dolgozó mérnök átlagos külvárosi életet él kisfiukkal, amíg egy nap egy rejtélyes, torz arcú idegen fel nem bukkan, és eléjük nem teszi a dobozt, mint a nagy lehetőséget életük megváltoztatására. 24 órán belül dönteniük kell. Norma és Arthur súlyos morális dilemmával szembesülnek, hamarosan pedig arra is rájönnek, hogy döntésük következménye messze túlnő rajtuk.

Az egyik Szélrózsán interaktív keresztutat járhattak be a vállalkozó szelleműek: szintén döntés elé állították őket. Ha rajtad múlna, hogy megöld Jézus Krisztust megtennéd? Ha nem, akkor elmarad az egész emberiség megváltása és mindannyian a kárhozat fiai lennénk. Ha megölöd, akkor megölöd te magad is Isten egyszülött Fiát.

A döntések életünkben sokszor nem ennyire élet és halál kérdései, bár van pár olyan, amelyet meghoznunk bizony kemény dilemma elé állít bennünket.

A doboz a 2010-es év egyik fontos filmje, mert gondolkodtad, érzelmeket indukál, leköt és szórakoztat. Mindamellett többször citálja Sartre-ot, ezzel is erősítve a mondanivalót. Persze az újabb és újabb kérdések nyilván fokozatosan növelik a feszültséget, ám a válaszok elmaradnak, sok az alkotói ködfoszlány, így nem minden kerül a helyére.

Hogy a jézusi kérdést miért vettem bele? Valószínű erre a kérdésre az alkotó még nem válaszolt. De előbb utóbb mindannyiunknak szembesülnünk kell vele: ha Jézus lenne a gomb másik oldalán a megölendő személy, vajon megtennénk-e.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben