1

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. november 04., 13:42 Legutolsó módosítás: 2009. november 04., 13:44

színes, fekete-fehér magyar film, 2009.

A sci-fi, még nem a mi műfajunk

 

Hrabovszki Rita írása

 

Mi magyarok híresen jól tudunk álmodozni. Van, akinek valóra válnak az álmai, van, aki sosem jut el még a megvalósítás szélére sem. Pater Sparrow (Verebes Zoltán) álmodott és megvalósított.  Stanislaw Lem lengyel származású sci-fi író, Az emberiség egy perce című regénye alapján írta meg Sparrow az 1 forgatókönyvét. Fontosnak tartotta, hogy a könyv alapgondolatait és szereplőit megtartsa a filmvásznon is. A sci-fi Magyarországon még nem elterjedt műfaj. A film árnyékában ez könnyen így is maradhat. El kellene ismernünk, hogy nem értünk a műfajhoz. Ennél jobb kifejezés az, hogy nem ehhez a fajta filmhez értünk a legjobban. Zseniális dokumentumfilmjeink, jobbnál jobb életrajzi drámáink készültek a közelmúltban. Talán nem véletlen, hogy eddig senki nem ült neki a munkának.

A film egy bűnténnyel indul, ami erős löket, mert biztatóan hat. Itt még értettem a sztorit. A történet továbbfűzése azonban hagy kivetni valót maga után. Körülbelül a film közepén arra eszméltem, hogy nem értem mi történik. Nem vesztettem el véglegesen a fonalat, de időbe telt visszakapcsolódni. Arról nem is beszélve, hogy a fiktív világhoz nehezen szokik hozzá az avatatlan szem. Márpedig ebben a filmben a megmagyarázhatatlan események elfogadása és semmissé tétele fogalmazódik meg. Arra invitál a történet, hogy fogadjuk el a dolgokat úgy, ahogy vannak, ne küzdjünk ellenük, mert úgysincs sok értelme. Az elfogadó belenyugvás könnyeddé és boldoggá tesz minket. Ne akarjunk mindent igazságszagúnak érezni, ne keressük a nem létező magyarázatokat, csak béküljünk ki a világ mindenhatóságával.

Sinkó László remekül játszotta a misztika és sejtelem leleplezhetetlen küldöttét. Az ő feladata volt megértetni a buzgón nyomozó rendőrökkel, hogy munkájuk felesleges. A valóságvédelmi hivatal nem magyarázhat meg mindent. Ennek a bizonyos hivatalnak az élén áll Phil Pitch különleges ügynök. Mucsi Zoltán a tőle megszokott profizmussal játssza a kétkedésből jeles nyomozót.

A film a 40. Magyar Filmszemlén négy díjat is bezsebelt. Nem a történetet, hanem a megmunkálást fényezi ez a sok elismerés. A látványtervezés és az operatőri munka egyenként is megérdemli a zseniális jelzőt. Tóth Widamon Máté nem először ment ki a Szemle legjobb operatőri díjáért. Hasonlóan seregnyi dicséret kell, hogy kövesse Kiss Wanda nevét, aki a kép és hang lenyűgöző egyvelegét hozta létre. Fontos megemlíteni a film költségvetését, ami minden bizonnyal nem két forintot jelent. Csáky Attila nem véletlenül kapta meg a Szemle-zsűri díját. A támogatók sorába olyan szponzorokat nyert meg, mint például a MTV és még megannyi, általunk is jól ismert társulás.

Ebből is látható, hogy nem csak a megálmodók fűztek nagy reményeket a műfaji újításhoz. A látvány és a megvalósítás csak arra vár, hogy egy érdemes történet kerüljön az útjába. Fel vagyunk készülve a magyar sci-fire, csak az adaptációra nem. Tudunk mi fikciót írni, nem is egyet. Hittel várom a következő próbálkozást.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben