Vallásháború a világhálón

Létrehozás: 2010. június 01., 09:19 Legutolsó módosítás: 2010. június 01., 09:22

Feléledtek az ellenségeskedések a muszlimok szerint sértő Mohamed-karikatúrák miatt. Pakisztánban betiltották a legismertebb internetes közösségi oldalakat, Dél-Afrikában pedig akár a labdarúgó-vb résztvevőit is veszélybe sodorhatja egy gúnyrajz. Forrás: hvg.hu / Németh András

Az utcák helyett ezúttal szerencsére csak a világhálón csapnak össze az iszlám oltalmazói a sajtószabadság védelmezőivel. Az újabb Mohamed-karikatúrák miatt kirobbant háborúskodás már ott tart, hogy a múlt héten egy pakisztáni bíróság az egész országban betiltotta a Facebook internetes közösségi oldalt, a YouTube videomegosztót és további 450 világhálós portált.

A mostani hitvita előzménye, hogy többen felháborodtak, miután az amerikai Comedy Central humorcsatorna április közepén több országban kicenzúrázta a köztudottan tabudöntögető és szemtelen amerikai rajzfilmsorozat, a South Park egyik epizódjából a rajzolók által medvegúnyába öltöztetett Mohamed prófétát, miközben gond nélkül a nézők elé tárták a pornófilmet néző Jézust és a füvező Buddhát.

A tévések azért hátráltak meg, mert néhány iszlamista csoport megfenyegette az alkotókat és a csatorna vezetőit, hogy úgy járnak, mint a holland Theo van Gogh. Őt 2004-ben azért ölték meg Amszterdamban a nyílt utcán, mert rövidfilmet forgatott a muszlim nők sanyarú helyzetéről. Az életveszélyes fenyegetés elszenvedői tudhatták, hogy névtelenségbe burkolózó zaklatóik nem viccelnek, mert mióta 2005 szeptemberében megjelentek a híres Mohamed-karikatúrák a dán Jyllands-Posten napilapban, a rajzolók és a szerkesztők rendőri védelemre szorulnak, pedig az újság már bocsánatot kért. A sajtó- és véleményszabadsághoz ragaszkodó Dániának azt kellett tapasztalnia, hogy összeomlott a dán cégek közel-keleti exportja, muszlim országokban több mint százan vesztették életüket az erőszakos tiltakozó tüntetések során, és 2008-ban hat halálos áldozatot követelt az iszlámábádi dán nagykövetség elleni robbantás.

A sajtó- és szólásszabadság híveit ez sem riasztotta el attól, hogy a South Park védelmében májusban ellentámadásba lendüljenek. A Facebookon Mohamed-karikatúrák gyűjtését hirdették meg. Az oldal azonnal több tízezer rajongót toborzott, ám hasonlóan népszerűek a gombamód szaporodó ellenoldalak is, ahol a mérsékeltek megismétlik, hogy vallásuk szabályai szerint a prófétát nem szabad képen megjeleníteni, a radikálisok pedig újabb dzsihádot, azaz szent háborút követelnek. A Facebook üzemeltetői nem tudták eldönteni, mit tegyenek, míg a pakisztáni bíróság helyettük is határozott a május 31-éig tartó, meghosszabbítható tilalommal. Néhány pakisztáni internetszolgáltató nyomban 25 százalékos forgalomcsökkenést észlelt. A cenzúra elsősorban a törvénytisztelő muszlim internetezőket sújtja, hiszen a tiltott tartalom néhány trükkel most is elérhető.

Közben Dél-Afrikában is vihar várható. Miután a bíróság nem adott helyt a helyi muszlimok tiltakozásának, a johannesburgi Mail and Guardian hetilapban a múlt pénteken olyan karikatúra jelent meg, amelyen Mohamed panaszkodik a pszichológusának, hogy más próféták követőinek bezzeg van humorérzékük. A jogvédelmi vita véres fejleményekbe csaphat át. A rendőrség kiderítette, hogy muszlim szélsőségesek támadásokat terveztek a június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon részt vevő holland és dán focisták és szurkolók ellen. A Mail and Guardian főszerkesztője arra hivatkozva döntött mégis a karikatúra publikálása mellett, hogy véleménye szerint egy karikatúra még mindig kevésbé sértő az iszlámra nézve, mint az a feltételezés, hogy a muszlim hívők erőszakhoz folyamodnak egy rajz miatt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben