Több mint tíz éve emlékeznek közösen

Létrehozás: 2010. január 08., 14:16 Legutolsó módosítás: 2010. január 08., 14:18

Bonyhád – A hatvanöt évvel ezelőtt kényszermunkára elhurcolt magyarországi németekre emlékeztek Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. Forrás: teol.hu

A II. világháború utolsó előtti évében, 1944-ben az intézmény épületétől indították útjukra a kényszermunkára ítéltek egy részét. A keddi eseményen dr. Józan-Jilling Mihály, a Tolna Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Havasi János, a Magyar Televízió Határon túli műsorok szerkesztőségvezetője emlékezett meg az elhurcoltakról.

Ezzel egy időben a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága – Janus Pannónius Múzeum Vándorkiállítása volt megtekinthető az eseményhez kapcsolódva, amelyet az iskola folyosóján nyitottak meg.

A Baranya megyei múzeum igazgatója, dr. Fabényi Júlia beszélt a képekrőlt, amelyeken a kényszermunkát végző emberek láthatók. A kiállítást péntekig tekinthetik meg az érdeklődők az intézményben.

A megemlékezésen jelen volt Köhlerné Koch Ilona, a bonyhádi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke is, aki elmondta, több, mint tíz éve a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és a bonyhádi Német Kisebbségi Önkormányzat közösen emlékezik meg az Oroszországba elhurcolt magyarországi németekről.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben