Tiltakoznak az elárverezett anyakönyvek miatt – Raj Tamás szervezi az aukciót?

Létrehozás: 2009. december 01., 09:52 Legutolsó módosítás: 2009. december 01., 10:02

Budapest – Feljelentést tett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, mert szerintük lopott egyházi iratok, például halálozási és születési anyakönyvek kerülnek árversére a hétvégén. Az aukciót Raj Tamás nyugalmazott főrabi szervezi, aki azt állítja, hogy az iratok nem lopottak, és szerinte kizárólag rosszindulat áll a MAZSIHISZ tiltakozása mögött. Forrás: Magyar Rádió / Krónika

A Kecskeméti Zsidó Hitközség Szent Egyletének halotti könyve, a Segesvári Zsidó Hitközség halálozási anyakönyve és a Nagyváradi Zsidó Hitközség születési anyakönyve kerül egyebek mellet kalapács alá egy budapesti galéria aukcióján vasárnap. A MAZSIHISZ szerint a mintegy száz éves iratokat ellopták, ezért feljelentést tettek a BRFK-n ismeretlen tettes ellen és azt kérik a rendőrségtől, hogy foglalja le a dokumentumokat – mondta Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke.

„Ha egy állami anyakönyvet próbálnak árverezni, azt nem engednék meg, ezek egyházi anyakönyvek, a közös történelmi múltunk részei, ezért nem lehet, hogy magánkézbe kerüljenek, valaki ezekből komoly hasznot húzzon. Arról nem szólva, hogy ezek a tárgyak másként nem kerülhettek ki a hitközségek tulajdonából, mint bűncselekmény útján, hiszen vagy a holokauszt idején lopták el a hitközségtől, vagy pedig azt követően.”

A MAZSIHISZ szerint egyértelmű törvényi szabályozás híján szabadon folyik a magyar múlt kirablása, a közös történelem emlékeinek a kiárusítása.

A hitközség azonban arról nem tett említést, hogy az árverést Raj Tamás, nyugalmazott főrabbi szervezi. A főrabbi azt mondja, hogy szó sincs lopásról, a MAZSIHISZ tiltakozása mögött merő rosszindulat áll, amit már sokszor tapasztalt.

„Ezeket az iratokat a hitközség kidobálta, szemétbe dobta, vagy más módon próbáltak megszabadulni tőle, egyszerűen valami dohos pincébe, raktárba helyezték el őket. Nem törődtek velük. Nem igaz az, hogy itt valaki ellopta volna ezeket, hiszen semmilyen kárigényt vagy feljelentést eddig nem tettek.”

Raj Tamás azt mondta: az aukciókkal éppen hogy megmentik ezeket a régi iratokat, amelyek általában kutatókhoz vagy levéltárakba kerülnek. A BRFK-ra egyébként még nem érkezett meg a MAZSIHISZ feljelentése, ezért a rendőrség még nem tudott nyilatkozni arról, hogy indít-e nyomozást az ügyben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben