Sztehlo Gáborról is megemlékeztek a zsidó emlékműnél

Létrehozás: 2009. július 06., 19:24 Legutolsó módosítás: 2009. július 06., 19:28

Budapest – Megemlékezést tartottak a II. világháború magyar zsidó mártírjainak budapesti, Wesselényi utcai emlékművénél az Emanuel Alapítvány rendezésében. Forrás: MTI

"Már rombol a gyűlölködők hada" - mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, az alapítvány titkára a Dohány utcai zsinagóga mögötti emlékparkban. Arról beszélt, hogy "sokak felelőtlen magatartása" nem teheti felhőtlenné a megemlékezést. "Pontosan tudjuk, hogy a szürke tömegek szívét hogyan mételyezik meg"- mondta, hozzátéve: "amit a hangyák szétrágtak, már nem hozhatja helyre semmi", ezért "időben kell intézkedést tenni, mert a végén nem marad semmi".

A II. világháború végén magyar zsidókat mentőkről szólva elmondta, hogy soha nem felejtjük el azokat, akiknek az életben maradásunkat köszönhetjük. Külön kiemelte Sztehlo Gábor evangélikus lelkészt, aki zsidók százait mentette meg, és az idén lenne százéves.

A holokauszt magyarországi áldozatának emlékére rendezett ünnepségen Deutsch László főrabbi felidézte a magyarországi zsidóság sorsát az első zsidótörvénytől a holokausztig. Beszédében hangsúlyozta, hogy "emlékeznünk kell, mert ha nem ezt tennénk, azokat segítenénk, akik tagadják a holokausztot".

Végül annak a reménynek adott hangot, hogy "békességben és nyugalomban élhessünk, hogy ne kelljen félni az ordas eszméktől".

A beszédek elhangzása után hat gyertyát gyújtottak meg a holokauszt 600 ezer magyarországi áldozata emlékére a mártírokra és a zsidómentőkre emlékeztető ezüstfánál.

A megemlékezésen részt vett a kormány részéről Gulyás Kálmán, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára, a Fidesz részéről Rónaszékiné Keresztes Mónika, az erzsébetvárosi választókerületi elnöke.

Szombathely: tíz százalék

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1944. július 4-én 4228 zsidó származású magyar embert hurcoltak el Szombathelyről, indítottak útnak vasúti vagonokba zsúfolva Auschwitzba és más haláltáborokba, hogy megöljék őket. Rájuk és a holokauszt valamennyi áldozatára emlékeztek vasárnap gyászszertartáson a szombathelyi zsinagóga melletti imaházban. A város tíz százalékát hurcolták el - emlékeztetett Jellinek Endre György, a szombathelyi zsidó hitközség elnöke. Bűnük csak annyi volt, hogy zsidónak születtek.
Mint mondta, 65 évvel a holokauszt után újra egyre többen zsidóznak, masíroznak az utcákon. A hitközség nem vádol, csak emlékeztetni akar, hogy soha többé ne kelljen senkinek a származása vagy a vallása miatt félnie - tette hozzá. Ipkovich György (MSZP) szombathelyi polgármester arról beszélt, hogy a megemlékezések csendesek és szomorúak, ez azonban nem a gyengeség jele. Mindenkinek tudomásul kell vennie, aki rasszista, fasiszta jelszavakat hangoztat, hogy ez a csendesség az erő és az összefogás csendessége - figyelmeztetett a polgármester.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben