Sztárok vallási áhítatban

Létrehozás: 2009. január 12., 21:41 Legutolsó módosítás: 2009. január 12., 21:42

Az állandó nyomás miatt, a sztárok lába alól könnyen kicsúszik a talaj. Kapaszkodhatnak az alkoholba, a drogokba, vagy a vallásba - esetleg mindebbe együtt. De több olyan híresség is van, akit hittbeli elkötelezettsége is híressé, hírhedtté tesz. Forrás: nana.hu

Van, aki a kereszténység megszállottja, másvalaki Buddhára esküszik, és egyre többen követik a Kabbalát, illetve annak azt az erősen felhigított és "light"-osított verzióját, melyet Berg rabbi és családja ajánl a hírességeknek. A hitrendszer egyik sarkalatos pontja, hogy sztárrá válni fontos karma. Persze használati utasítást is adnak ahhoz, hogyan kell elviselni és kihasználni ezt a karmát... Aztán ott van még a scientológia, mely egyházról sok furcsaságot hallani. Állítólag csak belépni könnyű, de kiszabadulni a vallási kötelékből nem egyszerű és nem is veszélytelen dolog. A tagság ára pedig igen borsos.

Richard Gere

Az 57 éves színészre felejthető szerepek után talán legszívesebben a Micsoda nő! című fimben nyújtott alakítása miatt emlékszünk, amelyet olyanok követtek, mint a romantikus Első lovag vagy a szarkasztikus Dr. T.
Gere a 70-es évek végén fordult a buddhizmus felé, alapítótagja a nonprofit szervezetnek, a Tibet House-nak, amelynek célja többek között a buddhista kultúra megőrzése. A dalai láma személyes jóbarátja, még azt is megpróbálta elérni, hogy az idei, Pekingi olimpiát bojkottálják.

Tina Turner

A nyugdíjaskorú díva még mindig irigylésre méltó formában van. 40 évet énekelt és táncolt végig a színpadon, illetve a nagyvilágban, és azon szerencsések közé tartozik, akiken az évek csak szerencsés nyomokat hagytak.
Turner első férjétől való botrányos válása után találkozott a buddhizmussal, és állítja, ha nincs a vallás, nem tudott volna talpra állni, és ennyire sikeres életet élni. Bár manapság pihen, a buddhizmus mellett szívesen szónokol, ha kell.

Harrison Ford

A szárnyas fejvadász, Indiana Jones és Han Solo... Filmjei világszerte összesen 6 milliárd dollárt jövedelmeztek. És túl a 60. életévén is hódító, bár kiegyensúlyozott életet él harmadik feleségével, Calsita Flockharttal.
Kapcsolata a buddhizmussal nem újkeletű. Sőt többen a Csillagok háborúja ideológiája és a buddhista vallás között is kapcsolatot vélnek felfedezni.

Sharon Stone

A híresen magas intelligencia hányadossal megáldott színésznő is a 2500 éves tanítás híve. Bár filmjeiben nem veti meg az erőszakot, a testiség pedig már-már követelmény, ha ő van a vásznon. Stone az Elemi ösztönnel robbant be a sztárok közé - de a sikert nem tudta megismételni.
A buddhizmus mellett viszont elkötelezetten kiáll és harcol. Ha kell beszédet mond, nyilvánosan elismer vagy ostoroz, esetleg kiáll Tibet mellett, Kína ellenében.

Mel Gibson

Bár elvakult és kissé fanatista katolicizmusáról korábban is hallani lehetett, örök Mad Max maradt volna - ha el nem készíti a Passió című filmet. Gibson mozija megdöntött minden tabut, ami Jézus utolsó napját, illetve az egy filmben felhasználható művér mennyiségét illeti. Állítja, erős hite segítette a forgatáson.
Azon persze lehetne már vitatkozni, hogy alkoholizmusát, illetve erősen rasszista kirohanásait milyen hittel magyarázza.

Jim Caviezel

Állítólag már többször nemet mondott Jézus Krisztus megformálására, amikor végre Gibson kevéért kötélnek állt, és eljátszotta a legnaturalisztikusabb filmben a Megváltót... Hiszen pár kisebb-nagyobb alakítás után mégis csak ez a legemlékezetesebb szerepe.
Caviezel maga is hívő katolikus. Olyannyira, hogy mikor Jennifer Lopezzel forgatta az Angyali szemek című filmet, kikötötte, hogy vallásossága miatt nem hajlandó meztelenül forgatni a szexjeleneteket.

Madonna

A popkirálynő sosem kezelte tabuként a vallást, és amióta csak énekel, folyamatosan feszegeti a határokat. Amikor "még" keresztény volt azzal csinált botrányt, hogy egyik videoklippjében egy fekete szerzetessel szeretkezett egy oltáron. Aztán befutatta a sóbizniszbe a kabbalát.
Madonna pár éve kezdte tanulményozni az ősi zsidó hagyományokon alapuló hitet, a kabbalát. Felvette az Eszter nevet, és hordta a gonosz kísártástől védelmező piros karkötőt is. Olyannyira komolyan vette a hitét, hogy mitha a kabbala nagykövete lenne, sorra "térítette" meg a sztárokat. Mostanában azonban hallani olyan híreket, hogy szakított az egyházzal, melyről köztudott, hogy komoly anyagi sarcot is kér az üdvözülésért.

Britney Spears

Britney is Madonna térítette át a Kabbala hitre. Szinte anyja és tanítója lett egy személyben. Mígnem kisfia születése után a fiatal énekesnő úgy döntött, szakít a vallással, mert számára csak a gyereke létezik...
Hogy ez az állítás mennyire nem állta meg a helyét, már tudjuk. Madonna viszont megszakította a kapcsolatot Spearsszel, még az ajándékait is visszakérte tőle. Pedig Britneynek talán most lenne szüksége igazán barátokra, tanítókra és hitre.

Demi Moore

A legfrissebb pletykák szerint Demi Moore és fiatal férje, Ashton Kutcer is szakított a kabbalával. Bár sokáig elkötelezett hívőknek számítottak, hordták akarkötőt, és rendszeresen látogatták a los angelesi kabbala központ rendezvényeit. Sőt esküvőjüket is e hit szertartása szerint tartották.
Hogy miért fordultak el most mégis? Rossz nyelvek szerint Moore egyszerűen ráunt erre is...

Tom Cruise

Valószínüleg Tom Cruise a legtöbbet emlegetett név a szcientológiai egyház kapcsán. Sokan vallási fanatizmusához kapcsolják színészi mélyrepülését is. Hiszen amióta úton útfélen hitének erejéről prédikált, filmjei sorra megbuktak, és népszerű sztárból lassan hiteltelen sztárrá vált. Nicole Kidman annak idején vonakodott csatlakozni az egyházhoz, Katie Holmes azonban követi férjét az úton.

John Travolta

Nem Cruise az egyetlen nagyágyú a szcientológista hívők között. Kevesen tudják, de őt is John Travolta szervezte be. A Grease egykori Danny-je korábban harcolt a melegek jogaiért- most azonban egy olyan vallást hirdet, amely úgy vélekedik a homoszexuálisokról, hogy "azokat" ebből ki kell gyógyítani.
Bár lehet, Travolta másként értelmezi az igét, hiszen azt mondja: "a szcientológia a legtoleránsabb vallások egyike, mindenkit elfogadunk olyannak, amilyen..."

Kirstie Alley

A Nicsak, ki beszél? sztárját is trilógiabeli partnere, John Tarvolta szervezte be.
Bár Kristie-ről nem vallási elkötelezettsége, hanem állandó súlygyarapodása miatt cikkeznek - stabil és megbízható embere a szcientólogiai egyháznak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben