Szlovák nyelvtörvény: Nem lesz idén újabb egyeztetés

Létrehozás: 2009. december 14., 23:01 Legutolsó módosítás: 2009. december 14., 23:02

Budapest – Pozsony – Nem lesz újabb magyar-szlovák egyeztetés a szlovákiai államnyelvtörvényről azt megelőzően, hogy a jogszabály végrehajtási utasításainak elveit szerdán megvitatja a pozsonyi kormány – jelentették be Pozsonyban. Forrás: MTI

Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetet hétfőn bekérették a szlovák külügyminisztériumba, ahol Juraj Nociar, az európai ügyek osztályának vezetője közölte: a szlovák fél nem fogadta el azt a magyar javaslatot, hogy kedden Budapesten tartsanak újabb egyeztetést.

„Érdemi és konstruktív tárgyalásokra van szükség, s a magyar fél által javasolt december 15-i időpont ezt a feltételt nem teljesíti. A tárgyalásoknak ezért a jövő évben kellene sorra kerülniük, amikor már lesz lehetőség kiértékelni, hogy hogyan érvényesül a gyakorlatban a Szlovák Köztársaság államnyelvtörvényének módosítása” – indokolta Pozsony döntését Igor Skocek, a külügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója.

A szlovák fél továbbra is nyitott a téma megvitatására a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság keretein belül, s kész folytatni az együttműködést ebben a kérdésben az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával is. A mostani szóbeli szlovák jegyzék eredetijét Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet december 11-én adta át a magyar külügyminisztériumnak – állítják Pozsonyban. „Ennek ellenére máig reménykedtünk, hogy a konzultációra mégis sor kerülhet” – mondta a magyar nagykövet.

A szlovák külügyminisztérium a magyar diplomatával közölte, hogy a végrehajtási utasítások elveinek javaslatát Pozsony az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának szakértőivel együttműködve dolgozta ki. Knut Vollebaek szerint a dokumentum mai formájában szilárd alapot képez a módosított államnyelvtörvény alkalmazásához. Pozsony azt állítja: bár belügyről van szó, a szlovák fél a szeptemberi szécsényi magyar-szlovák kormányfői találkozón született megállapodás szellemében nagy figyelmet szentelt a magyar fél tájékoztatásának.

A szlovák államnyelvtörvény módosítását június végén fogadta el a pozsonyi parlament, s a jogszabály szeptember elsején lépett életbe. A megsértéséért kiszabható büntetéseket a szlovák kulturális tárca azonban január elsejéig felfüggesztette. A vitatott jogszabályt a szlovákiai magyar pártok és szervezetek élesen bírálták, magyarellenesnek minősítették és elutasították. A törvény komoly feszültséget keltett Pozsony és Budapest viszonyában is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben