Szilveszter - az év utolsó napja

— Felvéve:
Létrehozás: 2008. december 31., 15:18 Legutolsó módosítás: 2008. december 31., 15:45

Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetojének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére. Forrás: euroastra.hu

A babonák legszélesebb skálája is szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat (melyeket rendszerint nem tartunk be), s ekkor tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért. Csupán néhány évszázada lett Január első napja az újév kezdete, a régi időkben tavasszal vagy ősszel kezdődött az új esztendő.

Az újévi szokások az idők folyamán nem változtak; még mindig úgy tartják az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az új évben. Sokan készítenek szerencse pogácsát, vagy tortát, melybe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak nagy szerencséje lesz. Az óévtől mindig hangosan, zajosan búcsúztak el, hogy elijesszék az ártó szellemeket. Fontos, hogy az év utolsó napján csupa jó dologgal vegyük körül magunkat; mosni, takarítani tilos, mert ez nem hoz szerencsét.

A jóslás is fontos szerepet kap az új év kezdetén. Úgy vélték, az év utolsó napjának álmai előrevetítik a jövőt, ezért a nagy mulatozás mellett érdemes hagyni egy kevés időt az alvásra is. Régen fokhagyma kalendáriumot is készítettek az időjárás megismeréséhez. 12 fokhagymába sót tettek, mindegyik hagyma egy-egy hónap megfelelője volt. Ha a hagyma reggelre átnedvesedett, arra a hónapra sok esőt/havat vártak.

A lányok gombócot főztek, mindegyikbe egy-egy férfinév került. Amelyik gombóc először feljött a víz felszínére, az jelezte a leendő férj nevét. Gyakran ólom, vagy viasz segítségével próbálták megfejteni a jövőt. A felmelegített ólmot/viaszt hideg vízbe öntötték, s a kapott forma segítségével fejtették meg a jövő titkait.

Az év utolsó napján fontos szerepet kapnak az ételek. Leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a négylevelű lóherét tartó malac az egyik legfontosabb szerencseszimbólum. Tilos azonban a csirke, pulyka fogyasztása, hiszen ezek az állatok "elkaparják" a szerencsét. Úgy tartják aki az újév első napján apró szemes ételt fogyaszt (lencse, bab), sok pénzt várhat az új évben.

Az év utolsó napjának jellegzetessége, hogy szinte mindenki fogadalmat tesz. Érdemes olyan dolgot megfogadni, amit legalább az újév első napján betartunk, így biztosan nem vesznek kárba az ígéretek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Szilveszter

Elküldte Bencze Imréné idő 2009. január 02., 09:29
Feltétlenül szükséges, kedves Szerkesztőség, hogy az ev.portál szilveszteri bvabonákat ismertessen, anélkül, hogy tanítást fűzne hozzá? Az evangélikusok babobaság és káromkodás nélkülisége ismert volt a falvakban. Nem minden népszolás babona, de, amihez valami feltétel fűződikl mindenképpen. Még az emailon terjedő képsorok mellett szereplő "küldd tovább, mert..." -et sem kellene keresztyén embernek használnia. Meggondolásra ajánlom mindezeket. Benczéné, Ágnes

Lapszemle

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2009. január 03., 23:43
Kedves Ági néni!

Mint a rovat címe is mutatja, ez a lapszemle rovat, ahol összegyűjtjük a napi sajtó híreit, egyfajta válogatást és kínálatot adva az olvasóknak. Vannak köztük egyházunkat érintő hírek is, vannak a nap eseményeivel, ill. más egyházakkal kapcoslatos cikkek is...
Azt hiszem, hogy ha tovább tetszett volna nézni pl. publicisztika vagy igehirdetés rovatunkba, akkor ott olvashatna más, szintén az óévhez és szilveszterhez kapcsolódó írásokat, amelyek a honlap szerkesztőinek is hitbeli meggyőződéséről szólnak.
Üdvözlettel: Bolla Zsuzsanna