SZDSZ-es iskolalejáratás – Szarvason példaértékű a kapcsolat a tanulók között

Létrehozás: 2009. április 28., 11:32 Legutolsó módosítás: 2009. április 28., 11:38

Tanácstalanul állnak az érintettek a szarvasi evangélikus iskola lejáratására tett kísérlet előtt. A Mohácsi Erzsébet nevével fémjelzett jogegyenlőségi szervezet azt állította: az intézményben diszkriminálják a romákat. A valóság, úgy tűnik, ennek éppen az ellenkezője. Forrás: Magyar Hírlap / Kacsoh Dániel

"Kora reggel bejött hozzám egy roma házaspár, és megnyugtatott: nehogy azt higgyem, benne vannak az iskola lejáratásában. Ők is csodálkoztak az eseten, hiszen itt mindenki tudja, hogy az iskolánkban példaértékű a kapcsolat a roma és nem roma tanulók között. Például, amikor kirándulásra készülünk, a tehetősebbek szülei összedobják a szegényebbeknek a szükséges pénzt, hogy együtt utazhasson az osztály" – mondta lapunknak Molnár Istvánné, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola igazgatója. Szerinte valótlanságoktól hemzseg az a cikk, amely a minap jelent meg a Népszabadságban, és amelyben rejtett kamerás felvételek alapján készített tesztet ismertetett a lap.

Ebből azt a következtetést vonta le a nyilatkozó Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány vezetője, hogy míg "a cigány szülők gyerekének nem volt hely, addig a nem roma szülők gyerekét szívélyesen várták" az evangélikus általános iskolába. Az igazgatónő szerint az első esetben helybeliként mutatkozott be a magát apának kiadó cigány származású férfi, és két hónappal az év vége előtt akarta átíratni a gyermekét egy másik szarvasi iskolából. A második esetben azért tartott hosszabb ideig – és tűnhetett ezért szívélyesebbnek a beszélgetés –, mert a szülő a várost és az iskolát nem ismerte, és azt állította, hogy csak szeptemberben íratná be gyermekét, miután családjával a fővárosból ideköltözött. "Az iskolánkban több mint négyszáz gyerek tanul, tíz százalékuk roma. Van esélyegyenlőségi programunk. A nálunk tanult romák közül többen hozzánk íratják be a gyermekeiket" – tudtuk meg Molnár Istvánnétól.

Az SZDSZ azonban rákapott az ügyre, és közleményben jelezte: kezdeményezni fogja, hogy a diszkriminációt elkövető iskolákat szankcionálni lehessen. Bánfi József, a szarvasi cigány önkormányzat elnöke a Békés Megyei Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy az általuk létrehozott jogvédő szolgálathoz eddig nem érkezett panasz. Gáncs Péter evangélikus püspök pedig egyenesen provokációnak minősítette az esetet. "Súlyos tárgyi tévedések kerültek nyilvánosságra a Benkával kapcsolatban. Komolyan fontolgatjuk, hogy jogi úton keressük az igazunkat" – nyilatkozott. A fenntartó Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma közleményben szögezte le: az intézményben a roma származású gyerekek szeretetben, mindenfajta megkülönböztetés nélkül tanulnak, amit mind az iskola, mind az egyház fontos értéknek tekint.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben