Semjén és Balog Izraelbe utaznak

Létrehozás: 2009. december 15., 19:23 Legutolsó módosítás: 2009. december 16., 11:18

Az izraeli külügyminiszter meghívására konferencián vesz részt Jeruzsálemben az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának képviseletében Balog Zoltán elnök (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) december 16-18-ig – közölte a Fidesz kedden az MTI-vel.

A kéttagú delegáció célja a Magyarországot ért „hamis vádak eloszlatása, és annak elősegítése, hogy Magyarországról reális kép alakuljon ki az izraeli közvéleményben és az állam képviselőiben" – olvasható a párt közleményében.

Balog Zoltán a múlt szerdán Budapesten tartott a Magyar-zsidó együttélés – együtt a közös jövőért című konferencián arról beszélt, hogy a magyar-zsidó együttélés jelenleg nem nélkülözi a vitákat, amelyeket „politikáról, kultúráról, nemzetről és pénzről folytatunk", de ezek mellett „mi a gyógyító emlékezésben vagyunk érdekeltek", és egy olyan Magyarországban, ahol hite, vallása, faji, kisebbségi mivolta miatt senkinek nem kell félni, mert mindenkit megvéd az állam, a közösség ereje.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke akkor úgy fogalmazott: „készek vagyunk újra és újra magunkba nézni", hogy azok, akik egykor "a nemzetiszocializmus foglyaivá lettek", ma ne találjanak követőkre. Az is kérdés azonban, hogy akik ma a magyarokat az antiszemitizmus vádjával illetik, tényleg az indulatok csillapításában érdekeltek-e – vetette fel.

„Nem tűrjük, hogy ártatlan zsidó emberek szenvedéseit felhasználva az országunk többi súlyos bajának megvitatása helyett bennünket arra kényszerítsenek, hogy hamis vádak elleni védekezésre vesztegessük erőinket” – mondta Balog Zoltán.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben