Soproni Kecske-templom: Római fal és kripták a szentély alatt

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. március 01., 16:04 Legutolsó módosítás: 2010. március 01., 16:10

Nem csak a középkor tárul fel a soproni bencés (másik ismert nevén Kecske-) templom felújítást megelőző régészeti feltárásán: az épület a hajdani Borostyánkő-út mellett áll. Forrás: muemlekem.hu

Római kori falak is előkerültek a Kecske-templom szentélyében folyó ásatásokon: valószínűleg ahhoz az épülethez tartoztak, amelynek néhány falát korábban már azonosították és a burkolaton be is mutatták a Fő téren” – mondta el a műemlékem.hu-nak Veöreös András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodavezető-helyettese. A csaknem kétezer éves épített emlékek felbukkanása nem meglepetés, hiszen itt húzódott a Borostyánkő-út, és itt helyezkedett el Scarbantia központja amelynek több részletét is feltárták már a soproni belvárosban.

A mai bencés templomot egyébként még a ferencesek emelték 1280 körül, miután felépítették a mellette álló kolostorukat. A kora gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb magyarországi alkotása persze sok átépítést élt meg: hajójának mai boltozása a 15. századból származik, míg belső berendezése barokk kori. A belső egyik legértékesebb darabja az úgynevezett Kapisztrán-szószék, amelyről a néphit szerint igét hirdetett Kapisztrán János ferences szerzetes a török elleni hadjáratra és a nándorfehérvári csatára buzdítva. A templom északi kapuja felett látható köpenyes Madonna kép szintén a 15. században készült.

A Kecske nevet a torony homlokzatán látható alakról nyerte, amely a templom építtetőjére, Geisel (németül kecske) Henrikre utal, hiszen a család címerállata volt.

A templomban ötször tartottak országgyűlést, III. Ferdinánd személyében királyt is koronáztak itt. A ferences rend 1787-es feloszlatását követően üresen állt, majd 1802-ben a bencések kapták meg a kolostorépülettel együtt.

A jelenleg is folyó régészeti feltárásokra a templom rekonstrukciója miatt van szükség. Az épületben ugyanis templom- és rendtörténeti kiállítást, számítógépes interaktív bemutatást, valamint urnatemetőt terveznek. A tulajdonos Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság a csaknem 200 millió forintos beruházás nagyobbik részét pályázaton nyerte el.

A Nemes András művészettörténész által vezetett feltárás ugyan még nem ért véget, az azonban már most bizonyos, hogy át kell írni a terveket” – mondta portálunknak Veöreös András. A szentély és a hajó alatt ugyanis több középkori maradványt (kriptát és a szentélyrekesztő alapfalait), egy római kori falat, valamint újkori kriptákat is találtak, így a tervezett urnatemető lejáratát az eddigi elképzeléshez képest másként kell megoldani. Szintén kérdéses, miként lehet majd bemutatni a maradványokat, hiszen a felújítás után a templomnak liturgikus térként is (ha nem elsősorban) kell szolgálnia.

Még több kép 

A volt ferences, majd bencés templom a műemlékem.hu adatbázisában

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben