Nem vicc: Életfogytiglan 13 évesen

Létrehozás: 2009. november 09., 12:02 Legutolsó módosítás: 2009. november 09., 12:02

A 34 éves floridai Joe Sullivan két évtizede ül már börtönben - attól fogva, hogy 13 évesen, több korábbi törvénysértést követően, megerőszakolt egy idős asszonyt. A jelenlegi jogszabályok, illetve az ítélet szerint feltételesen sem bocsátható szabadlábra, azaz egész felnőttkorát haláláig a rács mögött tölti. Hasonló cipőben jár egy 22 éves fiatalember is, akit hat éve ugyancsak tényleges életfogytiglanra ítéltek, visszaesőként elkövetett fegyveres rablásért. Forrás: Népszabadság / Szőcs László

Ügyük most kerül a legfelsőbb bíróság elé: védőik a kegyetlen és rendkívüli büntetési tételeket tiltó nyolcadik alkotmánykiegészítésre hivatkozva jutottak el a végső taláros fórumig. Kapaszkodót jelentett számukra, hogy a legfelsőbb bíróság pár éve – igaz, egyetlen szavazattal – legalább a 18 évesnél fiatalabbak kivégzését megtiltotta, arra hivatkozva: nem teljesen éretten, a kortárs csoport nyomásának engedve is követnek el bűncselekményeket, és képesek a változásra.

Mint a vasárnapi The New York Times előzetesében rámutat, az USA a világ egyetlen országa, ahol akár kiskorúakat is próbaidő lehetősége nélkül örökre le lehet ültetni, mégpedig halálos áldozatot nem követelő bűncselekményekért. 109 ilyen elítélt van Amerikában, 77-en egyazon államban, Floridában kapták szigorú büntetésüket. Ezt már az ottani egykori illetékesek egy része is bánja.

„Leginkább azt sajnálom, hogy azt hittük: ezzel a közbiztonságot szolgáljuk, de nem ez volt a helyzet” – mondta Miami 70-es és 90-es évek között hivatalban lévő államügyésze.

„Kissé barbár dolog szerintem örökre lecsukni őket. Kell, hogy maradjon valami reményük” – fogalmazott egy volt fellebbviteli bíró.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben