Mise után: hajrá, Szentek!

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2011. február 07., 11:25 Legutolsó módosítás: 2011. február 07., 11:27

A tavalyi Super Bowl-on ért fel a csúcsra az 1966-ban alapított New Orleans Saints csapata. Az egyesület ezer szállal kötődik a város erősen vallásos lakosságához, erre utal a „Szentek” elnevezés is. Forrás: mindennapi.hu

Az amerikai futball profi ligája (NFL) az egyik legnagyobb sportbiznisz az Egyesült Államokban, nem csoda, hogy 1966-ban a Mississippi-parti metropoliszban is elérkezettnek látták az időt, hogy NFL-csapatot alapítsanak. Az ötlet szülőatyja David Dixon volt, s az üzletembert mindenben segítette Hale Boggs kongresszusi képviselő. Cseppet sem véletlen, hogy a megalakulás tényét 1966. november elsején, azaz Mindenszentek napján jelentette be Pete Rozelle, az NFL főbiztosa. Ez volt az egyik oka, hogy az „újszülött” a Saints nevet kapta, de szerepet játszott a „jazz szülővárosának” tekintett New Orlaens egyik jelképének számító Louis Armstrons sláger, a „When the Saints go Marching in” („Amikor a Szentek bevonulnak”), no meg a helyi lakosság erős katolikus kötődése. Az alapítók úgy gondolták, hogy mindenképpen pozitív, ha az emberek a vasárnapi mise után kimennek a stadionba, és a Szenteknek szurkolnak.

A Saints már az 1967-es előszezonban produkált egy – azóta is fennálló – rekordot, hiszen újonc létére öt győzelemmel és egy vereséggel zárta a bajnokság előtti periódust, s a ligába frissen beszálló csapat soha nem vitt véghez hasonlót. Örvendhetett hát a tulajdonos, John F. Wecom, akinek a színösszeállításukat köszönhetik a Szentek, hiszen a tehetős olajvállalkozó miatt lett a gárda színe fekete-arany, utalva a fekete aranynak is nevezett kőolajra.

A ligában aztán sokáig váltakozó sikerrel szerepelt a Saints, ám a végső sikertől mindig nagyon messze állt, noha azért akadtak emlékezetes pillanatai. Ilyen volt Tom Demsey Detroit ellen elért, győzelmet jelentő mezőnygólja, amelyet a találkozó utolsó pillanatában rúgott az ellenfél egypontos vezetésénél. Méghozzá nem is akárhonnan, NFL-rekordot jelentő 63 yardos távolságból. Mindehhez nem árt tudni, hogy Dempsey úgy lett profi rúgójátékos, hogy a lábán ujjak nélkül született, s egy speciális betéttel ellátott cipőben lépett pályára. A rekordot jelentő mezőnygól láttán a Detroit Lionsban játszó Wayne Walker azt mondta: „Nem Tom Dempsey rúgta azt a gólt. Isten volt az!”

A New Orleans Saints 1975-ben beköltözhetett a világ akkori legnagyobb fedett csarnokába, a Superdome-ba, amelyet csak a 2005/06-os szezon erejéig volt kénytelen elhagyni, akkor a Katrina-hurrikán pusztítása miatt „albérletben” játszotta hazai mérkőzéseit. S ahogy a város magához tért a szörnyű természeti katasztrófa után, úgy a csapat is azóta éli virágkorát. Az előző szezonban soha nem látott magasságokba jutott el az együttes, bejutott a nagydöntőbe, s ott 10-0-ás hátrányból fordítva 31-17-re legyőzte az Indianapolis Colts-ot. A város természetesen ünnepelt, az utcákon nyolcszázezer ember várta a Super Bowl megnyerése után Miamiból hazatérő csapatot, s a következő vasárnapi miséken is szóba került a Szentek mennybe menetele…

Dallas vasárnap várja a döntősöket

A 2011-es döntőbe a Pittsburgh Steelers és a Green Bay Packers verekedte be magát, ők csatáznak vasárnap a Dallas Cowboys stadionjában a végső győzelemért. A negyvenötödik Super Bowl résztvevői közül egyértelműen a Steelers a sikeresebb, pittsburghiek már hatszor ünnepelhettek végső diadalt, legutóbb 2008-ban, amikor, amikor az Arizona Cardinalst győzték le Tampában. Green Bay eddig egyszer jutott el az NFL csúcsmeccséig, ám 1998-ban kikapott a Denver Broncos együttesétől. Érdemes egy szót szánni a Super Bowl história legpechesebb csapatáról, a Buffalo Billről, amely 1991 és 94 között négy nagydöntőt veszített el zsinórban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben