Megemlékezést tartottak Szent László lovagkirályról

Létrehozás: 2010. június 28., 21:42 Legutolsó módosítás: 2010. június 28., 21:43

Somogyvár – Szent László király korát a maihoz hasonlítva ismét a rendteremtés idejének és Magyarország nemzetközi tekintélye visszaállításának nevezte a mai időket Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés fideszes elnöke vasárnap, a lovagkirály első sírhelyéül szolgáló Somogyvár templomában rendezett megemlékezésen. Forrás: MTI

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt a templomban megjelent lakosság, a horvát főkonzul, valamint a horvát, erdélyi és osztrák testvértelepülések küldöttségei előtt, hogy Szent István és Szent László öröksége nem mehet veszendőbe. Az áprilisi választásokon az ország új útra lépett, új reményekkel annak érdekében, hogy „az önzés, és lelketlen egymásra nem figyelés után" összefogjon, és Európa ismét Magyarországra, és az új kezdeményezéseire figyeljen. 

A somogyvári Szent László napok keretében tartott megemlékezés után szentmisét tartottak, majd a helyi történelmi emlékhelyen megkoszorúzták Szent László lovagkirály első sírhelyét.

Somogyvár hajdan a megye székhelye, jelentős központ, hiteles levéltár volt, ahol a középkor jelentős kulturális központja alakult ki. A honfoglalás idején Koppány vezérnek – akit Géza fejedelem helyezett a somogyi hercegségbe – és nemzetségének ősi szálláshelyeként szolgált. Később a város földesura 1091-ig maga a király volt. Ekkor alapította meg Koppány egykori földvára helyén I. László a Szent Egyed tiszteletére felszentelt bazilikát, melyet saját temetkezési helyéül rendelt. Ma a hajdani bazilika, bencés apátság helyén működik a somogyvári történelmi emlékhely.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben