Már bizonyított az abortusz és a mellrák közötti összefüggés

Létrehozás: 2010. február 25., 15:28 Legutolsó módosítás: 2010. február 25., 15:30

Az egyik legnagyobb katolikus hírügynökség, a Catholic News Agency közölte a Fred Hutchinson Rákkutató Központ 2009-es tanulmányát, amely szerint bebizonyosodott az összefüggés az abortusz, a fogamzásgátló tabletták és a mellrák kialakulása között. Forrás: Magyar Hírlap / Jancsó Orsolya

A vizsgálat kimutatta, hogy az abortuszon átesett nőknél mintegy negyven százalékkal több a rákos megbetegedés. A fogamzásgátló tablettákat illetően arra jutottak, hogy azoknál, akik már 18 éves koruk előtt elkezdik szedni a tablettát, 3,7-szeres, és akik több mint egy évig szedik, 4,2-szeres a valószínűsége az úgynevezett tripla negatív mellrák kifejlődésének. A szintetikus ösztrogén és progeszteron bevitele, valamint ezek metabolikus melléktermékei indítják be a kóros sejtmutációt, amely ehhez az egyik legagresszívabb és legnagyobb halálozási arányt mutató rákfajtához vezet. A tanulmány társszerzője volt Louise Brinton is, aki 2003-ban egy konferencián még arról beszélt, hogy semmilyen kapcsolat nem fedezhető fel az abortusz és rák között.

 

2003 óta ez az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézetének (NCI) a hivatalos álláspontja is. Joel Brind, a Mellrákmegelőző Intézet elnöke és a New York-i Egyetem endokrinológus professzora kifejtette, hogy a hír nem újdonság. Már a kilencvenes években sejtették, hogy jelentős összefüggés lehet a terhességmegelőzések és -megszakítások, valamint a mellrák között, de akkor a valószínűséget húsz és ötven százalék közé tették. Ezt pontosította az idézett kutatás.Mindennek ellenére az NCI és a hasonló rákszervezetek továbbra sem veszik komolyan a jelenséget. Szó sincs bármilyen figyelemfelhívó program indításáról.
 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben