Lázár János a kereszténységről, erkölcsről is vallott a Becket Szent Tamás napi ünnepségeken

Létrehozás: 2011. január 06., 09:25 Legutolsó módosítás: 2011. január 06., 09:28

Esztergom – A kereszténység mindnyájunk számára erkölcsi iránytű, kultúra és életvezetési mód, több annál, hogy az ember vallásos – mondta Lázár János Esztergomban, a Becket Szent Tamás napi ünnepségek alkalmából tartott ülésen. Forrás: MTI

A Fidesz frakcióvezetője rámutatott, hogy kereszténység „jól eladható", „népszerű márka", azonban „a meghirdetett és a megélt kereszténység közötti különbség a legnagyobb kihívás ma Európában".

A politikus kijelentette: „egy magát kereszténynek nevező politikustól elvárható a szeretet, az emberekkel szembeni alázat, a befogadó és együttműködő politika, valamint a társadalmi szolidaritás.

Lázár János hozzátette, az elmúlt húsz évben nagy teret nyert a mások értékeit tagadó önmeghatározás, mely nem kerülte el a keresztény politikát sem.

„Nagyon sok volt a türelmetlen, és kirekesztő politikai mondat a mi oldalunkon is az elmúlt húsz esztendőben és kevés megértést tanúsító mondat hangzott el a mi szánkból is" – mondta a politikus.

A frakcióvezető szerint voltak, „akik a gyűlöletbe is ragadtatták magukat akár a politika színpadán, vagy akár a szószéken. Ez szememben megbocsáthatatlan és összeegyeztethetetlen a keresztény értékrenddel".

Esztergomban huszadik alkalommal rendeztek ökumenikus szertartást a Szent Tamás-hegyi kápolnában, amelyet előadássorozat követett.

Esztergom és Canterbury a XII. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Főpapjaik, Becket Tamás és Bánfy Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaikból származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát. Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére.

Lékai László bíboros a szent 1538-ban Esztergomba került ereklyéjének egy részét Canterbury érsekségének adományozta, Angliában ugyanis VIII. Henrik rendeletére a szent összes emlékét megsemmisítették.

Lékai kezdeményezésére, Becket Tamásra emlékezve minden évben gyertyát gyújtanak Esztergomban a szent ereklyéje előtt.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben