Komlósi színjátszósikerek Nógrádban

Létrehozás: 2011. március 21., 12:42 Legutolsó módosítás: 2011. március 21., 12:43

A tótkomlósi szlovák színjátszók háromnapos fellépéssel egybekötött kirándulást tettek a Cserhát hegység két kis településén, Lucfalván és Sámsonházán. Forrás: beol.hu / Cs. I.

Mindkét helyen nagy sikerrel adták elő Tollfosztás című hagyományőrző színdarabjukat. Gyivicsán András, lapunk hírhozója elmondta, a komlósiak evangélikus lelkésze, Szpisák Attila szervezte a fellépéseket.

„Elkísért bennünket a szintén komlósi Zelman Ferenc, az elmúlt hetekben megválasztott Országos Szlovák Önkormányzat egyik alelnöke is – mondta Gyivicsán György. – Vendéglátóik örömmel nyugtázták, hogy a komlósiak ugyanazt az archaikus szlovák nyelvet beszélik, mint ők. Valószínű, hogy valamikor az 1700-as évek elején ugyanazokról a felvidéki területekről települtek jelenlegi lakóhelyükre.

A kulturális küldöttség tagjai a három nap alatt részt vettek Sámsonházán a szlovák nyelvű istentiszteleten, ahol  a szolgálatot Szpisák Attila lelkész látta el. A lelkész korábban ott élt, régi hívei most nagy örömmel fogadták.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben