Közelebb állnak-e valamelyik párthoz az egyházak?

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. március 11., 10:42 Legutolsó módosítás: 2010. március 11., 10:45

Nagy felelősséget terhelnek a választások az emberekre, hiszen számos baj és nyomorúság nehezíti az életet ma Magyarországon, és sokféle indulat feszíti a társadalmat – erről is beszélt érdeklődésünkre Bölcskei Gusztáv református püspök az áprilisi parlamenti választások előtt. Erdő Péter bíboros pedig azt hangsúlyozta holnapunknak: minden hívő ember felelős azért, hogy a „földi ország ügyét az evangélium szellemében alakítsa”. Forrás: reformatus.hu / Fekete Zsuzsa

A református és a katolikus egyházi vezetőket azután kerestük meg, hogy a három történelmi keresztyén egyház közös közleményben biztatta a magyar embereket, vegyenek részt a választásokon! Bölcskei Gusztávot, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökét, valamint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseket arról is megkérdeztük, közelebb állnak-e a magukat keresztyén nemzetinek valló pártok az egyházhoz?

Ne csüggedjenek!

Józan, visszafogott, mértéktartó és világos állásfoglalásnak nevezte a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a református, a katolikus és az evangélikus egyház közös közleményét, amely „segíthet megérteni a mi közös álláspontunkat és bátoríthat embereket arra, hogy ne csüggedjenek el, és ne engedjék, hogy a reménytelenség és a kilátástalanság legyen rajtuk úrrá”! Bölcskei Gusztáv szerint azoknak érdemes a voksunkat adni, „akiknek az értékrendjéről azt látjuk, hogy az egész közösség javát szolgálják".

Hitel és hitelesség

A magyar nyelv nagyon szépen visszaadja azt a különbséget, ami a hitel és a hitelesség között van – magyarázza a református püspök. „A hitelválság az hitelességi válság. Ha nem bíznak az emberekben a bankok, nem bíznak abban, hogy a hiteleik visszatérülnek, akkor megakad az egész mechanizmus, ezt láttuk." Bölcskei Gusztáv arra is figyelmeztet, hogy lássuk meg: a nehézségek, lemondások árán is lehet értelmes célokért összefogni. „Nem az indulatokra és az elégedetlenségre építő hangokra kell támaszkodni, amelyek nem vezetnek sehová.”

Nekünk nem kell a meggyőződésünkön változtatni!

Mindig azt mondtuk, hogy ha egy pártnak az egyházakhoz való távolságát vagy közelségét mérjük, akkor az nem az egyházakon múlik, mert mi nem szoktunk változtatni az értékrendünkön – hangsúlyozza Bölcskei Gusztáv. „Ha valamelyik pártpolitikai alakulat azt látja, hogy az egyházak, a hívő emberek bizonyos területeken lehetnek természetes szövetségesei, akkor ez nyilván más megközelítés, mintha úgy tekintenek ránk, hogy az egyház valamiféle idegen test. Ebből adódnak olyan helyzetek, amikor ezt fel lehet nagyítani, vagy lehet sulykolni. Nekünk nem kellett és nem kell a meggyőződésünkön változtatni! Aki ebben lát értéket, az természetesen közelebb áll hozzánk! – vallja a református püspök.

Helytelen szidni, gyalázni a körülményeket

Erdő Péter bíboros szerint minden hívő ember felelős azért, hogy a földi ország ügyeit az evangélium szellemében alakítsa. A demokráciában a választások lehetősége az a jogi eszköz, ahol törvényes úton tudnak hozzájárulni a szavazók az evangéliumi értékek helyes megjelenéséhez. A bíboros úgy véli: „Nem lehetünk passzívak. Nem az a helyes magatartás, hogy szidjuk, gyalázzuk a fennálló körülményeket, ugyanakkor nem teszünk semmit, hogy körülöttünk az élet emberibb legyen.” Erdő Péter szerint biztosan nem az anyagi gondok és nehézségek jelentik a magyar társadalom legégetőbb problémáját. „Látjuk az elszegényedés nyomatait, mégsem ez a legnagyobb gond. A legnagyobb kérdés a remény, mert ha az emberek elcsüggednek, elfásulnak, akkor már nem segít semmi."

„Nem azonosulunk semmiféle politikai párttal!”

Erdő Péter a katolikus egyház társadalmi tanítását foglalta össze, amikor az egyház és a politikai pártok viszonyáról kérdeztük. Véleménye szerint „szépen kifejezi a dokumentum, hogy mi nem azonosulunk semmiféle politikai párttal!" A bíboros szerint a világ evangélium szerinti alakítása elsősorban a világi hívők feladata, nem annyira a papságé. „Nekünk nem pártokat kell támogatni, hiba lenne, ha így viszonyulnánk az választásokhoz. Nekünk a krisztusi értékrendet kell világosan és következetesen képviselni!”

Veszélyben a keresztény szeretet

A választások idején gyakran veszélyben van a keresztény szeretet – mondja Erdő Péter. „Senkivel szemben nem a gyűlölködés, nem az engesztelhetetlen bosszúvágy a keresztény ember magatartása. Ezt száműzni kell a szívünkből!” Az igazságot szeretettel kell képviselni – vallja a bíboros majd hozzáteszi: „Azt, hogy melyik politikai párt mit vállal azokból az értékekből, amelyeket a kereszténység ősidők óta képvisel, azt mindegyik párt maga dönti el.” Erdő Péter azt hangsúlyozza, hogy „semmiféle olyan programmal, vagy elképzeléssel, ami gyűlöletet tartalmaz, amelyik a keresztény szeretettel, az emberi méltósággal ellenkezik, nem vállalhatunk közösséget!"

A hanganyag meghallgatható ITT.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben