Könyvünnep Sopronban: elérhetők a határon túli szerzők kiadványai is

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. június 08., 09:00 Legutolsó módosítás: 2010. június 08., 09:04

Harmadik alkalommal rendezte meg a Cédrus Könyvkereskedés Sopronban a könyvünnepet. A kétnapos rendezvény helyszíne ezúttal az evangélikus templom melletti Bünker Rajnárd köz volt, a Fekete Cédrus könyvesbolt. Itt könyvbemutató és -dedikálás, gyerekkönyvek, művelődéstörténeti újdonságok, határon túli kiadók könyvei, zenés és kézműves programok várták az érdeklődőket. Forrás: nyugathir.hu / B. Tóth Éva

Sopron neves írói költői és egyben kultúrvárosi rangjához méltó módon, helyi kezdeményezésre és helyi ötletet követően, immár három éve rendezi meg a könyvünnepet, amelyen a helyi szerzőkön kívül, természetesen az országos Ünnepi Könyhét újdonságait is megtalálhatja az érdeklődő.
Főleg gyerekkönyvek, művelődéstörténeti újdonságok és határon túli kiadók dominálnak az idei könyvünnepen és természetesen kortárs irodalom is, hiszen tulajdonképpen ez utóbbiról szól valójában a könyvünnep. Ugyanakkor a kiadók az újdonságok mellett olyan szépirodalmi művekkel is megjelentek, amelyeket már karácsonykor is bemutattak.
A határon túli kiadványok a kevésbbé ismert határon túli írók, újságírók novellás- és riportköteteit kínálták az olvasóknak, azzal a céllal, hogy az anyaországi közönség alaposabban megismerhesse az ottani világot, az ott élő embereket.
Kínálatban nem volt hiány, mert nagyon gazdag a határon túli művelődéstörténeti kiadványok sora, felöleli technika-, egyház- és művészettörténetet, de történeti szakácskönyv is megtalálható a bemutatott könyvek között.

Azért van szükségünk könyvekre, mert „a szavak, képek, kifejezések, amelyekkel az írók megajándékoznak bennünket, nem csak nyelvünket gazdagítják, hanem egész létünket, és ezáltal a világot is, amelyben élünk. Olvasni nem úri huncutság, hanem ön- és környezetvédelem: segít, hogy teljesebb emberekké váljunk, és hogy a világ is teljesebb legyen számunkra” – hangzott el a megnyitóban.

Vasárnap délután Sarkady Sándor költő mutatta be Both Balázs második verseskötetét. Az év versei közé öt verset is adó, négy ciklusból álló „Látogatód jön" című verseskötetet a szerző tolmácsolásában előadott versekkel, beszélgetés keretében ismerhették meg az érdeklődők.
A könyvbemutató zárásaként Both Balázs dedikálta a kötetet.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben