Kiss-Rigó katolikus püspök szerint az egyháznak is lehet pártszimpátiája

Létrehozás: 2010. február 16., 09:33 Legutolsó módosítás: 2010. február 16., 11:38

Budapest – Szeged – Az MSZP a leghatározottabban visszautasítja, hogy Kiss-Rigó László megyés püspök Hódmezővásárhelyen egy kampánygyűlésen a Fidesz mellett, illetve az MSZP ellen kampányolt; a szocialisták bocsánatkérést várnak a püspöktől és a legnagyobb ellenzéki párttól is. Bármely szervezetnek, így az egyháznak is joga van ahhoz, hogy kifejtse, melyik formáció vagy párt vall az övéhez hasonló értékeket – mondta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök az MTI-nek Nyakó István MSZP-szóvivő hétfői szavaira reagálva. Forrás: MTI, szegedma.hu

Nyakó István, az MSZP szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: véleménye szerint vannak baloldali hívek is, akik hisznek Jézus Krisztusban, de nem hisznek Orbán Viktorban. Senki ne merje politikai hátsó szándékkal lelki zsarolásnak kitenni azokat a baloldali szavazókat, akik nem a Fideszre szavaznak! – jelentette ki a szóvivő.

Nyakó István szerint ez elfogadhatatlan a mai magyar demokráciában. Arra a kérdésre, hogy miért ne politizálhatnának a papok, azt válaszolta: támogatják, hogy minden magyar felekezet, egyház hozzászóljon a közügyekhez, azt azonban visszautasítják, ha ezeknek a szervezeteknek a képviselői egyfajta kiközösítéssel sújtják azokat, akik az MSZP tagjaként hitet tesznek a baloldali értékek mellett. Amikor azt mondja egy püspök, hogy csak és kizárólag a Fidesz az, amelynek értékei közel állnak az egyház tanításaihoz, az MSZP pedig ettől távol áll, akkor igenis politizál – tette hozzá Nyakó István.

Kiss-Rigó László
mindezekre reagálva kifejtette, ahogy Hódmezővásárhelyen is elmondta, örülne, ha a magyar politikai életben több olyan formáció lenne, amely hitelesen tudja képviselni a keresztény egyház által vallott “józan és ésszerű értékeket”. Tény azonban, hogy jelenleg csak egy ilyen párt van – tette hozzá.

Az igazi baloldali értékek, mint a szolidaritás, a szociális gondoskodás, a társadalmi igazságosság keresztény értékek is – jelentette ki a püspök -, hozzátéve, ahogy a liberális értékek, mint a szabadság, a tolerancia és az emberi méltóság is fontosak a keresztény egyháznak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben