Iskolája nélkül eltűnik az irodalom térképéről Nikla

Létrehozás: 2011. március 14., 11:04 Legutolsó módosítás: 2011. március 14., 11:06

Iskolája elveszítésével megpecsételődhet a magyar irodalom egyik szent helyének sorsa. Az önkormányzat a baptista egyházzal tárgyal a bezárásra váró általános iskola jövőjéről. Forrás: son.hu / Vigmond Erika

Nikla és Csömend, Nikla gesztorságával működteti a Berzsenyi Dániel nevét viselő iskolát és óvodát. Korábban megírtuk: majdnem a csőd szélére vitte a niklai önkormányzatot az iskola erőn felüli fenntartása, a központi támogatás csak a működés töredékét fedezi. Ezért terítékre került az intézmény bezárása. A legutóbbi testületi ülésen ismét az intézmény sorsát taglalták.

Fülöpné Kesztyűs Ágota niklai polgármester elmondta: az önkormányzat megpróbálja a bodrogi baptista egyházi iskola fenntartásába adni az intézményt, az óvodával együtt. A bodrogiak már személyesen is felmérték az intézményeket, március végére várható a végleges döntés. Ha a tárgyalások nem vezetnének eredményre, a képviselő-testület egyhangúlag megerősítette azt a korábbi döntését, miszerint bezárják az iskolát. Ebben az esetben a jogszabályoknak megfelelően, időben tájékoztatják majd a szülőket is. Az óvodát viszont továbbra is fenntartják.

Mindeközben több művészeti és irodalmi társaság tiltakozik a niklai iskolabezárás ellen. A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság egyik alelnöke, Király Zoltán kérdésünkre elmondta: megdöbbenve értesültek róla, hogy a költő falujában megszűnhet a tanítás.

Berzsenyi Niklán élt, s halt meg, az itt élők nagyon régóta ápolják ennek hagyományát. Nikla amolyan szellemi búcsújáró hely – fogalmazta meg Király Zoltán. – Ott, ahol az iskola megszűnik, az értelmiség elszállingózik, s nem lesznek pedagógusok sem, akik az adott település szellemiségét továbbadják és életben tartják. A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társasággal az élen, a Somogy szerkesztősége, a Takáts Gyula Alapítvány, a Magyar Írószövetség, az MTA Irodalomtudományi Intézet, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Nyelv és Kultúránk szerkesztősége, a Magyar Újságírók Közössége, az Írók Alapítványa tiltakozó levelében azt is írja: Nikla a magyar irodalom térképén szent hely – jelkép. Ha egy település elveszíti az iskoláját, sorsa megpecsételődik. Túl ezen, a niklai iskola megszűnése Berzsenyi Dániel emlékét is súlyosan sérti, ezért elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartják. Egyben kérik az oktatási kormányzatot, hogy siessen a niklai iskola segítségére.

Kiélezett működés

Fülöpné Kesztyűs Ágota arról beszélt: sajnos eddig még kormányzati reakciót nem kaptak a tiltakozó felhívásra. – A mi levelünkre pedig az a válasz érkezett, hogy jelen pillanatban még ad-hoc segítséget sem tudnak adni – tette hozzá. Ha a bodrogiakkal nem sikerül megegyezni, az lesz még nagy kérdés, hogyan tudják átvészelni a hátra lévő négy hónapot. Erre egy esélyt látnak: az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázatán nyernek annyit, hogy a tanév végéig valamennyire orvosolják a működési gondokat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben