Indonéz-magyar vallásközi konferenciát rendeznek

Létrehozás: 2010. május 24., 21:28 Legutolsó módosítás: 2010. május 24., 21:29

Gödöllő – Indonéz-magyar vallásközi konferenciát tartanak Indonézia magyarországi nagykövetsége és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében kedden Gödöllőn. Forrás: MTI

Az egész napos, angol nyelvű rendezvényen a katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius egyház, valamint az izraelita felekezet képviselőin kívül részt vesznek az iszlám és a buddhista egyház delegáltjai is – tájékoztatta Tarr Klára, az evangélikus egyház országos irodája ökumenikus és külügyi osztályának vezetője az MTI-t.

A mintegy 80 vallási szakértőt felvonultató konferenciára kilencen az indonéz fővárosból, Jakartából érkeznek, a katolikus, a protestáns és a muszlim vallást egyaránt képviselve.

A résztvevők három szekcióban tanácskoznak. A munkacsoportok témái: a vallásközi párbeszéd formálása indonéz és magyar perspektívából; a vallásos közösségek szerepe a megértés, a tolerancia és a béke előmozdításában; az oktatás szerepe a civil társadalom és a vallásközi kooperáció szolgálatában.

A konferencián előadást tart mások mellett Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető professzora, Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, Fabiny Tibor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora, Róna Tamás rabbi, Hasyim Muzadi, az indonéz muszlim közösség képviselője, továbbá Pál Farkas professzor, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola korábbi rektora.

Az eseményen megnyitó beszédet mond Mangasi Sihombing indonéz nagykövet, Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Várkonyi László, a Külügyminisztérium ügyvezető szakállamtitkára, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, valamint Andri Hadi, az indonéz kormány tagja.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben