II. János Pál szobrot terveznek a színház előtti térre

Létrehozás: 2010. március 10., 08:31 Legutolsó módosítás: 2010. március 10., 08:31

győr – Az Arrabona Városvédő Egyesület azt szeretné, ha az emberek tudnák, hogy a színház előtti tér hivatalosan II. János Pál Pápa tér, ezért szobrot állítanának a 2005-ben elhunyt katolikus egyházfőnek. Pénz egyelőre nincs a 2 méteres talapzaton álló 2,2 méteres szoborra, de két makett-terv már elkészült, ezeket a Városháza aulájában állították ki, és azt várják a győriektől, szavazzanak, melyik kerüljön egyszer a felújításra váró térre. Forrás: gyorinap.hu

Egy erőtől duzzadó, kezét áldásra emelő pápa, aki megjelenésében az egyház tekintélyét, fényét szimbolizálja az egyik, míg egy hajlott hátú, botjára támaszkodó, Krisztus fájdalmát magában hordozó pápa a másik terv arra, hogy hogy nézzen ki a majdan a színház elé kerülő szobor. A két bronz-makett teljesen más üzenetet közvetít, ezért fontos, hogy a győriek eldöntsék, melyik szobrot látnák szívesebben a téren. Erről szavazhatnak is, a győri Városháza aulájában kiállított makettek melletti ládikába dobva egy kérdőívet, rajta az A, illetve B jelű szobor betűjelével.

Herkely Ákos, az egyesület társadalmi elnöke lapunknak elmondta, a színház előtti tér amúgy is felújítás előtt áll, ezért javasolják a városvezetésnek a szobor felállítását, amely mintegy 21 millió forintba kerülne. Az idei költségvetésbe azonban már nem fér bele ez a projekt, így legkorábban jövőre kerülhet napirendre a pápa-szobor felállítása. Hozzátette, a bronz-maketteket Győrfi Lajos készítette és a szobrot is ő jegyezné.

Herkely Ákos beszélt arról is, hogy igyekeznek Győrben felrázni a civil életet, ezért együttműködési megállapodást kötöttek az Összefogás Polgári Egyesülettel és további hasonló szövetségeket is terveznek. Mint mondta, jelen esetben a múlt ápolása, a szakrális emlékek megóvása és a természet védelme a közös céljuk.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben