Hova kattint a templom egere?

Létrehozás: 2009. február 09., 12:10 Legutolsó módosítás: 2009. február 09., 12:11

Nemrégiben a legnépszerűbb videomegosztó portálon, a YouTube-on egy eddig soha nem látott külön csatorna indult: XVI. Benedek pápa, illetve a Vatikán külön oldala (http://youtube.com/user/vatican) Forrás: Népszabadság / Fülöp Hajnalka

A Szentszék médiafelelősei naponta három anyagot oszthatnak meg a bárki által elérhető, reklám- és egyéb tartalommentes portálon. A vatikáni televízió és a Radio Vatican egyházfői beszédeket, rövidfilmeket, hírműsorokat tölthet fel, amelyekhez a felhasználók fűzhetnének megjegyzést.

No comment - mondhatnánk, ahogy érdekes módon teszik a látogatók a YouTube megszentelt csatornáján. Azaz: nem tesznek megjegyzést, nem fűznek véleményt egyelőre semmihez, a még II. János Pál pápa által megáldott internetes felületen. Talán mert a katolikusok és a többi történelmi vallás hívei az effajta interaktivitáshoz sincsenek hozzászokva?

Fehér János, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkárságának osztályvezetője szerint nekik volt Magyarországon legrégebben egyházi témájú weboldaluk. A magyar internetezés szempontjából történelminek számító évben, 1995-ben indultak. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) akkoriban Magyarországról szolgáltatott hivatalos, többnyelvű oldala volt a mai www.katolikus.hu elődje. A leglátogatottabb hazai katolikus oldalak között van hírújság (a Magyar Kurír) és katolikus rádió, de van interaktív oldal is. A Virtuális Plébániát (http://www.plebania.net) például már régóta látogatják fórumozók, akik moderált keretek között beszélgethetnek egymással, a tartalomszolgáltatásért felelős papokkal és világiakkal - például az egyház tanításáról vagy akár a buddhizmusról is. Az informatikáért felelős osztályvezető a Népszabadságnak elmondta: mára az egyre növekvő, jelenleg havi 150-200 ezres látogatottsággal bíró hazai katolikus weboldalak elektronikus evangéliumot és hangfelvételeket is kínálnak felhasználóiknak. A tervek között szerepel a podcastok (internetről hordozható médialejátszókra vagy személyi számítógépekre letölthető digitális audio- vagy videomédia-fájlok) letölthetősége, az ifjúsági rendezvényekről szóló filmes beszámoló és egyéb multimédiás lehetőségek fejlesztése is. Az interaktivitásról szólva Fehér János azt mondta: a www. katolikus.hu-n működik az ország legnagyobb katolikus levelezőlistája, ahonnan az önként feliratkozó híveknek küldik ki a napi evangéliumot, imádságot - jelenleg kb. 16 500 címre! Fehér János a mobileszközökről is szólt: a katolikus.hu-ról letölthető PDA-ra az oldal több anyaga is, és wapon is követhető a honlap. Példaképük a saját iPodját használó, üzeneteit BXVI-ként aláíró XVI. Benedek pápa: ő fontosnak tartotta tavaly a Sydney-ben tartott katolikus ifjúsági világtalálkozón, hogy naponta SMS-ben üzenjen a résztvevőknek.

Koczor Tamás evangélikus lelkipásztor egy vallási ismeretterjesztő oldalon, a maga módján egyedülálló www.onlinehittan.hu címen várja a felhasználókat. A Bogdányi Gábor által kifejlesztett portálon kis filmek, információk láthatók, pl. arról, hogy mit hogy és miért kell tenni a templomban, akár az egyházi esküvőre készülőknek - praktikus és korszerű oldal. Az evangélikus egyház a valóságban is közeledni akar a netezőkhöz, döntően a vidéki fiatalokhoz, hisz 2004 óta 38 közösségi netezésre alkalmas, teleházszerűen működő ún. eMagyarország-pontot üzemeltetnek. Mire jó az internet - a vallás terén? - kérdeztem Koczor Tamástól. "Az internetes levelek váltása a lelkészszel: a legzártabb gyónófülkék. Itt aztán mindent el lehet mondani. Ez is jól működik" - mondta a lelkész.

A netezők vallásosságát firtató kérdésre így válaszolt:

- Lelkipásztorként a személytelenséget emelném ki elsőként. Ez kapcsolódik az emberek vallásos stílusához. A szociológusok is úgy tartják számon, hogy a "vallásos vagyok a magam módján" formáció él a legjobban. A személytelenség itt pozitívum. Úgy tudok közeledni az egyházhoz, hogy nem kell elmennem, meghúzódhatom, és ki is léphetek, ha akarok - mondja az onlinehittan.hu-n elérhető válaszadó lelkipásztor.

Egy online polgár, aki egy gyülekezetnek is tagja, Péter - nevezzük így - napi szinten és profi módon használja tudományos munkájához és magánemberként is a netet. "Vallási életemben azonban korlátai vannak a technikának" - mondja. "Mindenki tudja, de nem mindenki ismeri el nyilvánosság előtt, hogy NEM lehet elektronikus úton gyakorolni a keresztény hitet sem. Kell a személyes kapcsolat, mert az az egyedül "HITeles." A médiakontaktus azt az illúziót kelti az emberben, hogy egy igazi kapcsolat. Pedig nem - mondja a gyakorló netező, aki a tévében vagy a neten közvetített istentiszteletet azért elfogadhatónak tartja.

"A kisebb egyházak előretörése elemezhető divatjelenségként, például amikor felfedezték és elfoglalták a tömegkommunikáció rejtette lehetőségeket" - mondja Zsolt Péter szociológus, aki a "Divatszociológia" című könyvében ír erről a jelenségről is. A hagyományos egyházak az Egyesült Államokban a 80-as évek második felében csak a kicsiket követve nyúltak ehhez az eszközhöz, de akkor sem olyan hatásosan.

Az onlinehittan.hu-n elérhető Koczor Tamás budapesti lelkipásztor szerint az egyházak nem veszik elég komolyan az internetet, mint lehetőséget. "Egy olyan budapesti gyülekezet lelkésze vagyok, amelynek nincs temploma. Vendégségben vagyunk egy elrejtett helyen a katolikusoknál. Az elmúlt évben megkereszteltek, a bejövők csaknem mindegyike az interneten keresztül talált velünk kapcsolatot. Ugyanakkor egy sor olyan gyülekezet van, amelyiknek a honlapja érintetlenül áll két éve" - mondta el.

A közösségi oldalakról szólva sok szó esik az internet biztonságáról. Tanulságos, ahogyan az egyházak ezt sem bízzák a véletlenre: a háló védőszentje, Szent Izidor mellett a Vatikán informatikai rendszerére három csúcstechnológiájú, szuperbiztos szerver ügyel: Rafael, Mihály és Gábriel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben